KCDP kapatma davasında mahkeme, davanın reddine karar verdi

KCDP kapatma davasında mahkeme, davanın reddine karar verdi

KCDP’nin kapatılması talebiyle açılan davanın karar duruşmasında, Mahkeme Heyeti davanın reddine karar verdi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) hakkında 'ahlaka aykırı faaliyet yürütmek' iddiasıyla ve kapatılması talebiyle açılan davanın karar duruşmasında, Mahkeme Heyeti davanın reddine karar verdi. Duruşma salonunda coşkulu anlar yaşandı, kadınlar alkışlarla bir birini tebrik etti.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Derneğine “Ahlaka aykırı faaliyet yürütmek” gerekçesiyle açılan kapatma davasının dördüncü duruşması bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde görüldü. Çağlayan’da bulunan 13. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davaya, farklı örgütlerin yanı sıra, katledilen kadınların aileleri de katıldı.

Evrensel’de yer alan habere göre; duruşma katledilen kadınların ailelerin beyanlarıyla başladı. Aileler, KCDP her zaman yanlarında olduklarını belirtti. “Bizim yanımızda devlet yoktu. Hiçbir zaman devletin desteğini görmedim” diyen aileler, “Tek desteği kadın cinayetlerini durduracağız platformunda gördük. Ve bu platformun kapatılmaya çalışılıyor olması bizim canımızı çok yakıyor. Lütfen bu tarz platformların kapatılmasın, desteklensin” dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, “Hukukun üstünlüğüne elbette görmek istiyoruz. Eşitsiz olduğumuz yalanına karşı eşit bir dünya hayali ve fikri, bu duruşmadan ne sonuç çıkarsa çıksın yaşayacak. Biz karar ne olursa olsun o eşit ve özgür dünyayı hep birlikte kuracağız. Biz nasıl ki bu salonda söz alan katledilen kadınlar ve aileleri için davalara katıldıysak şimdi de kendimiz için katıldık. Açılan dava bizlere mantıklı gelmiyor mahkeme heyetini mantığa davet ediyorum. Her şeyden önemli olan bugün LGBTİ+’lar, kadınlar olarak eşit ve özgür ülkemizi kuracağız” dedi.

YEŞİLIRMAK: DAVA POLİTİKTİR HUKUKEN DE REDDİNİ İSTİYORUZ

Platform avukatlarından Esin Yeşilırmak söz alarak şu ifadeleri kullandı:

“Dernek amacımıza aykırı tek bir davranışımız bile yok. Bize ait tek bir kanuna aykırı davranışımıza dair kanıt dahi yok. Bimer şikayetleri var hakkımızda. Bu şikayetleri edenler 6284 numaraları yasaya aykırı olanlar. Fail olanlar ile bizim hakkımızdaki ahlak ölçülmeye çalışılıyor. Bizim mücadelemiz faillerin ahlaka uygunluğu ile ölçülmeyiz. Eğer bu mücadele bir ahlaksızlıksa ahlaksızlığa devam edeceğiz. Dava politiktir fakat hukuki olarak davanın reddine karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.

DURUŞMA ÖNCESİ AÇIKLAMALAR

Duruşma öncesi birçok siyasi parti, örgüt, avukat ve cinayetlerde yaşamını yitiren kadınların yakınları yan yana gelerek KCDP’ye destek verdi. Duruşma öncesi adliye önünde “Bizim kararımız, kadın cinayetlerini durduracağız” pankartı açan onlarca kadın “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Eşit, özgür yaşayacağız” sloganı attı.

Duruşma öncesi konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, “Hukuksuzca açılmış bir davayla karşı karşıyayız. Burada bir karar çıkacak. Hukukun üstünlüğü mü gerçekleşecek yoksa adaletin yüz karalığıyla mı karşı karşıya olacağız? Bugün göreceğiz. Bu mahkemeden her ne karar çıkarsa çıksın, bizi asla durdurmayacaklar. Nerede bir kadın cinayeti olsa orada bizi görmeye devam edecekler” dedi.

“Her gün bu topraklarda kadınlar öldürülürken, pencereden atılırken bu yetkili bakanlar sözde erkeklerin mağduriyetlerinden söz ediyorlar ve Medeni Kanun’u değiştireceğiz diyorlar” diyerek sözlerine devam eden Ataselim, “Bu ülke İran gibi olmasın diyenler, laiklik mücadelesini sürdürenler, kadınların özgürlük mücadelesini sürdürenler burada. Taliban zihniyetine geçit vereceğiz. Bu ülkeye karanlığı getirmek istiyorlar. Tayyip Erdoğan’a kendi söylediği sözü buradan hatırlatmak istiyoruz. Ayarını bozduğun kantar, gün gelir seni de tartar.”

‘BİR KEREDEN BİR ŞEY OLMAZ’ DİYENLERE KARŞI KCDP’Yİ SAVUNUYORUZ

Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Asım Sultanoğlu’nun atanmasına tepki gösteren Şanlıurfalı kadın aktivist Emine Gizem Çetiner’de bir konuşma gerçekleştirdi. Çetiner, “Bugün burada yalnız olmadığımı hissetmek benim için çok mutluluk verici. Şanlıurfa'dan geliyorum. Bugün burada kız kardeşlerimle ve çocuklarını kaybeden, evlatlarını kaybeden ailelerle dayanışmak için buraya gelmek istedim. Ben 34 gündür Şanlıurfa il Milli Eğitim Müdürlüğünün önünde çocuklarımız için eylemdeyim. Neden mi? Bir kereden bir şey olmaz diyen zihniyete karşı. ‘Bir kereden çok korkunç şeyler olabiliyor’ demek için…Ensar vakfında 7 yıl önce 45 tane erkek çocuğu istismara uğramıştı. Dönemin il Milli Eğitim Müdürü aynı zamanda Ensar Vakfı yöneticisi olan Asım Sultanoğlu görevini ihmal etmiş ve aynı zamanda ‘istismarcılara hiçbir alakam yok’ dediği halde fotoğrafları ayan beyan ortaya çıkmıştı. Geçen 7 yıl süre içerisinde Asım Sultanoğlu cezalandırılmadı. Ödüllendirildi. 45 çocuğu dahi koruyamayan bu şaibeli zihniyetin asla çocuklarımızı koruyacağına dair inancım yok. Bu yüzden 34 gündür mücadelemi sürdürüyorum” dedi.

‘ASLA YALNIZ YÜRÜMEYECEKLER’

İzmir’de 2020 yılında Serkan Dindar tarafından öldürülen Ceyda Yüksel’in annesi Filiz Demiral duruşma öncesi söz alarak, “Kızımın karar duruşmasında katile kızım cinsel ilişkiyi reddettiği gerekçesiyle ‘Haksız Tahrik’ indirimi uygulandı ve cezası muhabbetten 18 yıla düşürüldü. Ben hangi adalete inanacağım? Davamın ilk gününden itibaren KCDP benimle birlikte yürüdü, beni yalnız bırakmadı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nu kapatmaya kalkarlarsa biz yenisini açacağız. Onlar bize ‘asla yalnız yürümeyeceksin’ dediler, biz de onlara söylüyoruz: ‘Asla yalnız yürümeyecekler’

Erkek şiddeti sonucu öldürülen Fatma Duygu Özkan'ın annesi Fatma Duyar da, "Biz platform sayesinde ayaktayız, sizin yanınızdayız" dedi.

‘MÜCADELEMİZ ÖZGÜR BİR ÜLKE YARATACAK’

Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros duruşma öncesi söz alarak “Bugün buradayız çünkü biliyoruz ki kadınların yegâne gücü örgütlü mücadeleleri, eşitlik ve özgürlük talep eden çeşitli kadınlarla ortak mücadelesidir. Biliyoruz ki açlıkla, yoksullukla, şiddetle, istismarla mücadele eden kadınların yanında olmayan iktidarlar onların örgütlendiği, mücadele ettikleri derneklere, platformlara baskı kuruyor, kapatmaya çalışıyor. Ama biliyorlar ki bugün kapatılan her derneğin ardından kadınlar daha fazla yan yana geliyor. Daha güçlü bir şekilde hareket ediyorlar. Biz zaten sizden adalet beklemiyoruz ama biliyoruz ki bizim birlikte mücadelemiz er ya da geç kadınlara eşit ve özgür bir ülke yaratacak” dedi.

‘TECAVÜZCÜ ZİHNİYETE KARŞI MÜCADELEMİZ VAR’

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça ise duruşma öncesi söz alarak, “Bugün burada platformun kapatma davası sürerken kadınların öncülüğünü ettiği HDP’ye açılan kapatma davası da sürüyor. Yine Mardin’de bir kadına tecavüz eden sanık serbest bırakıldı gerekçe olarak ‘örgüte katılacaktı ben ona tecavüz ederek durdurdum’ dedi. Bizim bu tecavüzcü zihniyete karşı kadın dayanışmamız var. Bizler kadın mücadelesini her yerde yükselteceğiz. Asla yalnız yürümeyeceksin” dedi.

‘ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfından Selin Nakıpoğlu duruşma öncesi, “Bizler failin yanında değil şiddet gören kadınların yanındayız. Bu dava Anayasa’ya aykırı. Anayasayı ihlal edenler bugün yeni Anayasa yapmaya niyetleniyor. Erkek şiddetiyle mücadele den, hayatlarına sahip çıkan, ses çıkaran, istediği gibi giyinen, istediği saatte dışarı çıkan kadınlarla derdiniz var. Ne yaparsanız yapın mücadelemizle baş edemezsiniz. Asla vazgeçmeyeceğiz” Sözleriyle KCDP’ye destek verdiklerini açıkladı.

‘TÜM TOPLUMU MU KAPATACAKSINIZ?’

Kadınlar İçin Eşitlik (EŞİK) adına da Gökçe Çiçek Ayata şöyle dedi:"Kadınlar öldürülürken kadın örgütü kapatılmak isteniyor. Soruyoruz kimi kapatıyorsunuz, tüm toplumu mu? Biz mücadeleden vazgeçmeyeceğiz."

İKİ KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun kapatma davası öncesindeki açıklamada 'LGBTİQ+ Meclisleri' bayrağı taşıyan iki kişi gözaltına alındı.

DAHA FAZLA