Kayyum yönetimindeki belediyede akrabalar işe alındı

Kayyum yönetimindeki belediyede akrabalar işe alındı

Yüksekova Belediyesi'nde kayyum yardımcısı ve mal müdürü, kardeşlerini işe aldı.

Yüksekova Belediyesi'nde kayyum yardımcısı ve bir yönetici, kardeşlerini işe aldı. Görevden alınan HDP'li İrfan Sarı, belediyenin yandaşlara hizmet ettiğini söyledi. "Atadıkları kayyıma da kayyım atadılar" diyen Sarı, yaklaşan yerel seçimler nedeniyle hızlı şekilde personel alındığını söyledi.

Hakkari'de, Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Yüksekova Belediyesi'nin eş başkanları, 2019 yılında tutuklandı ve belediyeye kayyum ayandı. Yüksekova Belediyesi'nde, kayyum yardımcısı Fevzi Yıldırım ve mal müdürü Haşir Tekçi'nin kendi kardeşlerini belediyede işe aldığı öğrenildi. 

Yerine kayyum atanan Yüksekova Belediyesi Eş Başkanı İrfan Sarı, "Yerel yönetim seçimleri yaklaştıkça hızlandırılmış işçi/personel alımı ayrıcalıklı olarak yapılıyor" dedi.

Gazete Duvar'dan Evrim Deniz'e değerlendirmelerde bulunan Sarı, 2019'da yapılan kayyum atamasının 2014 kayyum atamasından daha planlı olduğunu dile getirerek, "2019 kayyımları, 3 kaymakam ve 5 kamu personelinden ibaretti. Neredeyse 4 yıldır görevdeler ve kalan zamanları da 8 ay. Keza belediye müdürlüklerine de kayyım atadılar. Kaymakamlık özel kalem müdürü, mal müdürü, ilçe tarım müdürü, belediye personel müdürü de kayyım olarak atandı. Adı geçen müdürler halkın seçtikleri değildir. Hayatlarında hiçbir şekilde seçilemeyeceklerini bilen bu kişiler 'devlet aklına' sadık olduklarını ima ederler. Ancak çıkar odaklarıdırlar. Herhangi bir farklı yönetime de aynı alışkanlıkla yanaşabilir potansiyeldedirler. Aslında o makamlara gelen kişiler sanıldığı gibi devlet görevlisi değil, kayyım olmak için gönüllülerdi" diye konuştu.

'HALKIN SEÇECEĞİ YÖNETİMLERE ENKAZ BIRAKACAKLAR'

Yüksekova Belediyesi'nin kayyum yardımcılarının, son zamanlarda işe alımlarda aile fertleri dahil birçok yandaşı işe aldığını dile getiren Sarı, şunları söyledi:

"Personel alımlarındaki usulsüzlüklerin arşa ulaştığını söylemem lazım. Son zamanlarda işe alınan 2 kişinin 'kayyımcık' diyebileceğimiz kişilerin kardeşi olduğunu herkes biliyor. Kayyım yardımcısı olan Fevzi Yıldırım, kardeşi Sıddık Yıldırım'ı işe alırken; Mal Müdürü Haşir Tekçi ise kardeşi İslam Tekçi'yi işe aldı. Ve bu kişiler ilerlemiş yaşlarına rağmen personel statüsünde işe alınmış. Yerel yönetim seçimleri yaklaştıkça hızlandırılmış işçi/personel alımı ayrıcalıklı olarak yapılıyor. Sıfır hizmet ve yatırımla çok borçlanma anlayışı ise gelecekte halkın seçeceği yönetimlere kangrenleşmiş enkaz bırakacak. Kayyımlar yani talangaha dönüştürülmüş belediyenin talancıları, ileride resmi boyutta Danıştay denetimlerine nasıl bir evrak dizimi devredecekler bilinmez. Çünkü yapılanların belediye kanunlarına uyum sağlamadığını biliyoruz. Tam olarak içeride neler olup bitiyor bilmiyoruz. Zaten böyle bir şeffaflık beklenmez kayyım zihniyetinden."

'ATADIKLARI KAYYIMA DA KAYYIM ATADILAR'

Bu kurumlara getirilen İl Özel İdare personellerini birer "kayyımcık" olarak nitelendirmek gerektiğini dile getiren Sarı, bu kişilerin de daha sonra bilenmeyen nedenlerle görevden alındığını belirtti. Sarı, kaymakamların 2 yıl rotasyonu olduğu için görev bitimine doğru yerine gelen kişiye kayyumlığı bıraktığını ve bu kayyum atamalarının sağlıksız olduğunu belirterek, "Bu kaymakamlardan birinin sessiz sedasız görev süresi dolmadan görevinden alındığını gördük. Yani atadıkları kayyıma da kayyım atamasını gördük. En nihayetinde iktidarın çıkarlarını korumayanlar erken gönderilmiş oldular" ifadelerini kullandı.

'SATIŞA ÇIKARILAN MÜLKLER, YANDAŞLARA YOK PAHASINA VERİLDİ'

Kayyımların kentte personel maaşı vermek dışında belediyecilik yapmadığını belirten Sarı, şöyle devam etti:

"Bu uygulamalara hizmet değil, hırsızlık denir. Bu eksen üzerine kayyımlar kente yaklaşım gösteriyor ve Yüksekova'da gözle görülür bir çalışma görmek mümkün değil. Çarşı merkezi ile İpek Yolu üzerindeki yol ve refüj çalışmaları Karayolları tarafından yapıldı. Ki oradaki çalışmalar görülür alanda olmasına karşın bitmedi. Yandaş firmaların para kazanması için onlara hediye edildi. Çarşı merkezindeki orta refüj çalışmaları bir yılda 2 kez yapıldı. Eski görünümü şehir imajı prestiji açısından daha konforluydu. Bunların tekrar tekrar bozulup yapılması şehir merkezinin yol çalışmaları yüzünden toz duman içinde olması yandaşlara rant ağı açıyor. Öyle olmazsa İl Bank borç miktarı 680 milyonun 2 katına ulaşmazdı. Denilebilinir ki kendileri dahil artık kimse İl Bank'tan kent için kredi alma veya yatırım yapma olanağına sahip değil. Bundan dolayı belediyeye ait 2 önemli mülk satışa çıkarıldı ve o bile yandaşlara yok pahasına verildi."

'HALK, SEÇİMLERDE YİNE İRADE GÖSTERECEK'

Halk ve belediye arasında bir duvar olduğunun altını çizen Sarı, halkın kayyumları kabullenmediğini söyledi. "Kayyım uygulamasından sonra halk belediyenin onlara ait olmayan bir kurum olduğunun farkında" diyen Sarı, "Halk belediyeye sadece vezneden ödemesi gereken faturalar için gidiyor. Aksayan hizmetler, su, yol, emlak sorunlarını ya erteliyor ya da sosyal medya ile yerel basın üzerinden gündemleştirmeye çalışıyor. Zaman zaman bize ya da meclis üyelerimize, parti yöneticilerimize aktaranlar da oluyor. Tabii bizler de belediyesiz belediye hizmeti konusunda yapılanamadık. En azından bu konuda sorunların çözümü, yöntemleri, kanun çerçevesinde danışmanlık oluşturamadık. Yine de diyaloğumuzu kesmedik. Sermayedarların çözüm konusunda uğrak yeri olan belediye, bu haliyle halkın temel ihtiyaçlarının karşılanması noktasından uzak bir kurum. Belediye seçimlerine 8 ay kaldı, halk bu 4 yıllık süreçte neler olduğunu gördü. İradesi elinden alınan Yüksekova halkı ve diğer bütün belediyelerine kayyım atanan halk, seçimlerde yine irade gösterecek" diye konuştu.