Karadeniz’deki atık çöp problemi büyüyor

Karadeniz’deki atık çöp problemi büyüyor

Doğu Karadeniz’de vahşi depolama yöntemleri ile biriktirilen çöpler, taşkınlarla sürüklendiği denizde kirliliğe yol açıyor.

Fotoğraf: Selçuk Başar/DHA

Doğu Karadeniz’de yayla, vadi, dere ve yol kenarlarına vahşi depolama yöntemleri ile biriktirilen çöpler, taşkınlarla sürüklendiği denizde kirliliğe yol açıyor. Deniz dibi araştırması ile kilometrekareye 1800 adedi bulan çöp düştüğünü belirlediklerini ifade eden Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Yahya Terzi, “Bu yüksek bir miktar. Özellikle Trabzon, Rize ve Artvin, Orta Karadeniz’e göre daha kirli” dedi.

‘DENİZLERDEKİ ÇÖPLER 100 YIL GEÇSE DE VARLIĞINI SÜRDÜRÜYOR’

KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Yahya Terzi, denizlerdeki çöplerin 100 yıl geçse bile varlığını sürdürdüğünü söyledi. Dr. Terzi, “Vahşi depolama alanlarından veya doğrudan doğaya atılarak dere ve akarsularla taşınan çöpler, denize ulaşıyor. Samsun ve Artvin arasında dip trolüyle deniz dibinde araştırma yaptık. Bölgeler arası farklılık göstermekle beraber kilometrekareye 250 ila 1800 adet deniz çöpü düştüğünü belirledik. Bu yüksek bir miktar. Depolama alanlarında organik atıkların bozulması, özellikle sıcaklığın arttığı dönemde yaydığı kötü koku çevredeki halkı rahatsız ediyor. Yine buralardaki sızıntıların yer altı sularını kirletme riski de var. Bu gibi yerler planlanırken dikkat edilmeli” dedi.

HALK TEDİRGİN

Trabzon’un Sürmene ilçesindeki, dünyada sarıçam ormanlarının deniz seviyesine inebildiği nadir alanlardan olan Çamburnu Tabiat Parkı bitişiğinde kurulan katı atık çöp depolama alanı da doldu. Çöp dökümü durdurulan alanın yerine Yanbolu Vadisi’nde yeni alan oluşturuldu. Çamburnu halkı, çöp depolama alanından olası metan gazı patlaması ve katı atıklardan ortaya çıkan sızıntı suları nedeniyle tedirginlik yaşadıklarını belirtirken, uzmanlar ise alanın çok iyi izole ve rehabilite edilmesi gerektiğini söyleyip 10 yıl boyunca yakından izlenmesini öneriyor.

KARADENİZ’İN HER YERİNDE PROBLEM DEVAM EDİYOR

Trabzon’un Sürmene ilçesi Çamburnu mevkiindeki çöp depolama alanı yakınında yaşayan Ressam Gökçe Erhan, çöp tesisinin geçen yıl kapatıldığını ancak çevreyi kirletmeye devam ettiğini ifade etti. Erhan, “2007’den beri köy halkı olarak ızdırap çekiyoruz ama aslında Karadeniz genelinde çöp sorunu var. Modern tesislerde de vahşi depolama yaptıkları için bu sorun Karadeniz’in hiçbir yerinde çözülmüş değil” diye konuştu.

‘HAYVANLARIMA SU İÇİREMİYORUM’

Çamburnu Mahallesi’nde oturan Enes Öksüz de tesisin kapanmasına rağmen yaşanan sorunlarda değişen bir şey olmadığını belirterek, “Burada çöp suyu sızıntısı var. Çöp suyu bağ ve bahçelere akıyor. Yağmurlu havalarda dereler, bunu kaldırmayıp taşıyor. Çöp suyu yoldan geçiyor. Hayvanlarım yol üzerinden geçerken önceden su içerlerdi. Şu an su içiremiyorum” ifadelerini kullandı. (DHA)

DAHA FAZLA