Kamu işçilerinin zam oranı belli oldu

Kamu işçilerinin zam oranı belli oldu

Refah payı dahil yüzde 45'lik zam oranı, beklentilerin altında kaldı.

Kamuda çalışan 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren zamma ilişkin bugün Saray'da "2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmesi İmza Töreni" düzenlendi. Erdoğan, refah payı dahil ücretlere yüzde 45 zam yapıldığını duyurdu. Zam oranı, işçilerin beklentisinin altında kaldı.

Kara yolları, demir yolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, Milli Eğitim ve Milli Savunma Bakanlıkları, hastaneler ve üniversitelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nde imzalar atıldı.

Saray'da düzenlenen toplantıya AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan’ın katıldı.

Evrensel'de yer alan ahbere göre Türk-İş ve Hak-İş hazırladıkları taslakta aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi, bunun yapılmasının ardından bütün ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi ve sonrasında ilk 6 ay için yüzde 45 zam talep ederken, Erdoğan refah payı dahil ücretlere yüzde 45 zam yapıldığını açıkladı.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI

Erdoğan, konuşmasında, "Refah payı dahil ücretlerde yüzde 45 zam yapıyoruz. Böylece en düşük kamu işçisi ücretini de 15 bin liraya çıkarıyoruz. Başkaca iş primi ödemesi bulunmayan işçilerimize yüzde 4 ile yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulamasını da bu sözleşmeyle getiriyoruz. Ayrıca gazi, terör mağduru ve şehit yakını işçilerimizin çıplak ücretlerine yüzde 10’luk ilave yapıyoruz. Fazla çalışma ücretlerinde ise yüzde 70’lik artışa gidiyoruz. Gece çalışanların ücretlerinin de yüzde 8 zamlı ödenmesini öngörüyoruz. Giyim ve yemek yardımlarının rakamlarını güncelleyerek ücret zammı oranında artırıyoruz. Ek ödeme, sosyal yardım ödemesi, hizmet zammı, tediye dışı ikramiye gün sayısı gibi başlıklarda da artışlar yapıyoruz" ifadelerini kullandı.