Kadıköy Cumhuriyet ve özgürlük için yürüdü
FKF'nin "Saltanata son ver" sloganıyla düzenlediği "Cumhuriyet ve Özgürlük" yürüyüşlerinin ilki Kadıköy'de gerçekleşti. Gençler, Ermenek'te mahsur kalan 18 madenciyi de unutmadı, baretlerini de alıp geldi...
Haber: Merve Bahtiyar-Seda Karatabanoğlu
Fotoğraflar: Zafer Çimen
Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF); "Saltanata son ver" sloganıyla Kadıköy'de "Cumhuriyet ve Özgürlük için" yürüdü. Odatv, Gerçek Gündem, İleri Haber, CHP Kadıköy Gençlik Koları, Eğitim-İş, Alevi dernekleri, aydınlar ve birçok milletvekilinin destek verdiği yürüyüşe binlerce yurttaş katıldı. Gezi direnişi sırasında hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş, HTKP MK üyesi Erkan Baş, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, CHP PM üyesi Yasemin Öney ve Pir Sultan Abdal Derneği de yürüyüşe katıldı.
"İşçilerin madenlerde ölmediği bir cumhuriyet için yürüyoruz" diyen FKF'li gençlerin yürüyüşüne, birçok yurttaş da katılarak destek verdi.
Gezi'de yaşamlarını yitiren canların tek tek isimlerinin okunmasıyla anıldığı eylemde, "Gençlik gelecek AKP gidecek", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Maden işçisi onurumuzdur", Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları atıldı.
Tam 500 gün önce Haziran direnişi sırasında Okmeydanı'nda ekmek almaya giderken polis tarafından vurulduktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan da yürüyüşte unutulmadı.
Berkin'in sıra arkadaşları, liseliler "Berkinlerin ölmediği sosyalist cumhuriyet için ileri" pankartı taşıdı.
Ermenek'te madende mahsur kalan 18 madenci de eylemde unutulmadı: Yüz karası değil kömür karası, böyle kazanılır ekmek parası
Kadıköy yeni bir cumhuriyet için yürüdü, Ali İsmail Korkmaz ve Beyazıt marşları hep bir ağızdan söylendi.
Hürriyet Bandosu yeni bir cumhuriyet için marşlarını çaldı, kafalarda baretler
Gezi'de yitirdiğimiz Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş da Kadıköy'deydi.
Yoğurtçu Parkı’na ulaşıldığında kitleyi, Şehir Işıkları müzik grubu Çav Bella’yla karşıladı. Açılış konuşmasını yapan FKF İstanbul İl Başkanı Zozan Baran, “Bugün kutlamanın değil yeni bir cumhuriyet kurmanın ve cumhuriyeti daha ileri taşımanın günü” dedi. Ardından ölen maden işçileri için saygı duruşunda bulunuldu. CHP Gençlik Kolları Başkanı Burkay Düzce, Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş, Validebağ Gönüllüleri adına Arif Bilgin ve son olarak da FKF Genel Başkanı Erçin Fırat konuşma yaptı. Fırat, emekten yana bir cumhuriyet kurmak için FKF’nin burda olduğunu 29 Ekim eylemini, 68’le Gezi’yi buluşturmak için yaptıklarını aktardı. Konuşmasını “Biz yeni bir cumhuriyet kuracağız. Ne geçmişten bir kahraman ne de başka bir şey arayacağız. Bu bayrak bugün olduğu gibi 68 kuşağının, işçi sınıfının elindeydi, bu bayrak devrimcilerin elindeydi. Onlar ne kadar çekiştirse de bizim elimizde durmalıdır” diye sürdüren Fırat son olarak, FKF’nin Kürt ve Türk emekçilerinin birlikte kuracağı bir cumhuriyet için yürüdüğünü vurguladı.Konuşmaların ardından Şehir Işıkları, Karaman’daki madenciler için türkülerini söyledi.