İzmir'de buğday fiyatları protesto edildi

İzmir'de buğday fiyatları protesto edildi

Çiftçi Mehmet Kani, verilen sözlerin tutulmamasını protesto etti.

İleri Haber

İzmir'de TİP üyesi çiftçi Mehmet Kani, yetiştirdikleri buğday için hükümetin ve belediyenin verdiği sözleri tutmadığını belirtti ve yanında getirdiği buğdayı kuşlar için yere dökerek protestoda bulundu.

Çiftçilerin akaryakıta hasat zamanı yapılan Özel Tüketim Vergisi zammına tepkisi büyüyor. Mazota yapılan zam meyve, sebze ve gübre fiyatlarında artışa neden olurken, iktidar tarafından buğday taban fiyatının 8,25 TL olarak belirlenmesi sonucu çiftçilerin buğdayı elinde kaldı. 

Yaşananlar sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İztarım, karakılçık buğdayı için Toprak Mahsulleri Ofisi'nden (TMO) 2 kat fazla değer biçerek kilogramı 16 TL'den satın alacağını duyurdu. "Başka bir tarım mümkün" projesi kapsamında yapılan duyuruda, "Üreticilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz" denildi.

'PROJE, KAĞIT ÜZERİNDE KALDI'

Çiftçilere verilen sözler hükümet ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yerine getirilmezken, Türkiye İşçi Partisi üyesi çiftçi Mehmet Kani de İzmir'de eylem yaptı. Kiraz'da çiftçilik yapan Kani, projenin "göstermelik" olduğunu ve kağıt üzerinde kaldığını belirterek, ödeme için çiftçilerin 90 gün bekletildiğini, ürünlerin yüzde 25'inin de fire düşürüldüğünü ifade etti.

'ÜRETİCİLERİ İÇİNDEN ÇIKILMAZ BİR HALE SOKTULAR'

TMO'dan randevu dahi alamadıklarını, belediyenin ise verdiği sözleri tutmadığını belirten Kani, tüccarların daha da fazla fiyat düşürdüğünü kaydederek, "Üreticileri içinden çıkılmaz bir hale soktular" dedi. 

Üretimin devam edebilmesi için desteğe ihtiyaç duyduklarını belirten Kani, üretilen kilogramlık buğdaydan bir kilogramın belediye tarafından alınmak istenmesine de "16 liradan alacağız diye reklam yapılan buğday, 10 liraya kadar düşürülmek isteniyor" diyerek tepki gösterdi.

YURTTAŞLAR, ALKIŞLARLA DESTEK VERDİ

Çevredeki yurttaşlara da seslenen ve destek isteyen Kani, yanında getirdiği bir çuval buğdayı da kule etrafında kuşlar için yere döktü. Kani'nin eylemine çevrede bulunan yurttaşlar da alkışlarla destek verdi.