İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı faillerinin hakim karşısına çıkacağı tarih belli oldu

İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı faillerinin hakim karşısına çıkacağı tarih belli oldu

Aralarında Ahlam Albashır’in de bulunduğu şüphelilerin yargılanmasına İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 9 Mayıs'ta başlanacak.

Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde 6 kişinin yaşamını yitirdiği 81 kişinin yaralandığı bombalı saldırıya ilişkin aralarında Ahlam Albashır’in de bulunduğu sanıkların hakim karşısına çıkacağı tarih belli oldu.

İHA'nın aktardığına göre, şüphelilerin yargılanmasına İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince 9-10-11 Mayıs tarihlerinde başlanacak.

13 Kasım günü İstiklal Caddesi'nde saat 16.20'de meydana gelen bombalı saldırıda, 4'ü olay yerinde olmak üzere toplam 6 kişi hayatını kaybetmiş, 81 kişi yaralanmıştı. Saldırıyı gerçekleştirdiği belirlenen Albahsir'in sorgusunda, "PKK/PYD/YPG" tarafından istihbarat elemanı olarak yetiştirildiği ve Afrin'den Türkiye'ye kaçak yollarla girdiğini söylemişti.

Saldırıda kullanılan patlayıcının TNT olduğu bildirilmişti. PKK ise yaptığı açıklamayla saldırıyı üstlenmemişti.

Saldırıya ilişkin 15 Kasım'da yakalanan Ahmed Jarkas'ın, olayın ardından evine götürdüğü Ahlam Albashir'i buradan Yunanistan'a kaçırmayı planladığı belirlenmişti. Yakalanan Ammar Jarkas'ın ise Ahlam Albashir ile aynı evde kalan firari Bilal Hassan'ı Bulgaristan'a kaçırmak üzere Edirne'ye götürdüğü tespit edilmişti.

Öte yandan Albashir ile Hassan'ın, saldırı günü Taksim'e geldikleri arabayla daha önce 3 defa daha Taksim'e gelerek keşif yaptıkları belirlenmişti. Bilal Hassan gözaltına alınanlar arasında değil ve henüz yakalanamamıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, bombalı saldırı eylemini organize edip talimatını verdiği belirtilen KCK Yürütme Konseyi eşbaşkanları olan Cemil Bayık ve Hülya Oran'ın, Rojova Sekreterya Üyeleri olan Sabri Ok, Saliha Bişkin ve Velid Halil'in, YPG ve YPJ sorumluları olan Layika Gültekin ve Fehman Hüseyin'in, Suriye Demokratik Güçleri sorumlusu Ferhat Abdi Şahin ile eylemin lojistik desteğini sağlayarak şüphelilerin firarına yönelik safahatı koordine eden Khalil Manja Hussein hakkında yakalama emri düzenlendiği kaydedildi.

8 SUÇLAMA YER ALDI

İddianamede eylemi gerçekleştiren 36 kişi hakkında “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma, silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, silahlı terör örgütüne üye olma, tasarlayarak, bombalama suretiyle çocuğa karşı adam öldürme, tasarlayarak, bombalama suretiyle adam öldürme, tasarlayarak, bombalama suretiyle adam öldürmeye teşebbüs etme, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme, göçmen kaçakçılığı” suçlarından cezalandırılmalarına yönelik kamu davası açıldığı da bilgi notunda paylaşıldı.

CEZA İSTEMLERİ

Ahlam Albashır’ın "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak", tasarlayarak bombalama suretiyle çocuğa karşı kasten öldürme,, “tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürme", 99 kişiye karşı "tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan ve “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değişitirilmesi" suçlarından toplam 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 949 yıl 6 aydan 3 bin 9 yıla kadar hapsi istendi. Aralarında firari sanık örgüt elebaşlarından Cemil Bayık'ın da aralarında bulunduğu diğer şüphelilerin de 7’şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 938 yıldan 3 bin 16 yıl 6 aya kadar hapisleri talep edildi.