İşte Limak'ın sicili!

Limak Holding’in sahibi olduğu Siirt Alkumru Barajı’nda çıkan bir arıza sebebiyle su kapaklarının açılması sonucu birçok vatandaş sular altında kaldı. Olayın ardından gözlerin çevrildiği Limak Holding’in tarihi usulsüzlüklerle dolu.

Doruk Cengiz - İleri

Siirt Alkumru Barajı’nda meydana gelen bir arıza sonucu Pazar günü hava almak için Botan Çayı bölgesine giden vatandaşlar sular altında kaldı. Baraj, AKP’ye yakınlığıyla bilinen Nihat Özdemir’in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Limak Holding’e ait.

AKP DÖNEMİ ZENGİNİ LİMAK

TÜSİAD üyesi Limak Holding, AKP dönemi zenginlerden. Son 10 yılda olağanüstü boyutlarda büyüyen şirket, Mülksüzleştirme.org isimli internet sitesinde derlenen verilere göre, birçok devlet proje ve ihalelerinde yer almış. Özelleştirme ya da kamu mallarının sermayeye peşkeş çekilmesi sürecinde, holdingin birçok kamu malını yok fiyatına satın aldığı ve kamu ihalelerini kazandığı görülüyor.

LİMAK’IN MÜLKSÜZLEŞTİRMELERİ VE PEŞKEŞLER

AKP’li yıllarda Limak Holding, enerjiden inşaat ve ulaşıma kadar birçok farklı sektörde kamunun mülksüzleştirilmesinde rol aldı. Mülksüzleştirme.org’ daki verilere göre, Limak Holding’e bağlı Limak İnşaat’ın 3. Havalimanı, Akdeniz Elektrik Dağıtım, Ankara Tren Garı, Boğaziçi Elektrik Dağıtım, Ergani Çimento, Hamitabat Doğalgaz, İskenderun Limanı, İzmir Doğalgaz, Kahramanmaraş Göksun Yolu, Sabiha Gökçen Havalimanı, Uludağ Elektrik, Yusufeli Barajı, Çamlıbel Elektrik ve Çandarlı Limanı projeleri ve satışlarıyla bağlantıları bulunuyor. Limak Enerji’nin ise Pembelik, Tatar, Uzunçayır ve Alkumru Hidroelektrik Santrali (HES) projeleriyle bağlantıları var.

AKP iktidarının Limak Holding’e sattığı bazı kurumlar ise özellikle ön plana çıkıyor. AKP’nin ilk yıllarında, holdingin ortağı olduğu konsorsiyum, Tekel’in içki bölümünü 292 milyon dolara satın almış ve çok kısa bir süre sonra yüzde 90’ını yaklaşık 900 milyon dolara Amerikalı TPG’ye satmıştı. 2013 yılında ise holdingin Hamitabat Termik Santrali’ni aşırı ucuza, santralin yaklaşık 1 aylık gelirine satın alması sonucu, Limak yeniden gündeme gelmişti.

LİMAK’IN USÜLSÜZLÜKLERİ

Limak Holding sadece özelleştirmelerden değil; usulsüzlükleriyle de biliniyor. Holding hakkında, 2004 yılında, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı inşaatında eski parayla 1 trilyon 21 milyar liralık haksız kazanç sağladığı için dava açılmıştı. Ankara Başsavcılığı, sanıkların "resmi evrakta sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, devlete ait artırma eksiltme ve yapım işlerine fesat karıştırma" suçlarından yargılanmalarını istemişti. Ayrıca, 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonları sürecinde Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’in de adı yolsuzluklarla geçmişti. Tayyip Erdoğan’ın Sabah-Atv ihalesi için oluşturttuğu "havuza" Nihat Özdemir 100 milyon dolar koymuş, böylece, hükümetten ihale için söz aldığı iddia edilmişti.

KANUN TANIMAZ LİMAK VE İŞÇİ ÖLÜMLERİ

Limak’ın kanun tanımazlığı ve usulsüzlükleri HES’lere de sıçramış durumda. 2010 yılında Ankara 13. İdare Mahkemesi’nin verdiği elektrik üretim lisansının durdurulması kararına uymayan holding, bu alışkanlığını Pembelik Barajı inşaatı sürecinde de sürdürmüştü. Holding, inşaatı, Danıştay’ın durdurma kararına rağmen devam ettirmişti.

Dahası, Limak Enerji’nin aldığı projelerden Uzunçayır Barajı ve HES, Tatar Barajı ve HES, ve Pembelik Barajı ve HES’in onaylı imar planları bulunmuyor.

Bunlarla beraber, arıza sebebiyle birçok vatandaşın hayatını tehlikeye atan Alkumru Barajı’nın kurulmaya başlandığı andan itibaren işçiler için kâbus olduğu söylenebilir. 2009 yılından bu yana Alkumru HES’te 3 işçi hayatını kaybetti, 20’den fazlası da yaralandı.

Forbes dergisinin dolar milyarderleri sıralamasında Nihat Özdemir, 2013 yılı itibarıyla 1175. sırada bulunuyor.