İstanbul'da mühürlenen tarihi yapıda 'kaçak' restorasyon

İstanbul'da mühürlenen tarihi yapıda 'kaçak' restorasyon

Belediyenin mühürlediği yapıda inşaat devam ediyor.

Beyoğlu'nda bulunan bir tarihi yapının restorasyonu, bazı alanların kaçak olarak kullanılması nedeniyle 2 kez mühürlendi. Yapı sahibi ise karara rağmen inşaat çalışmalarını yeniden başlattı.

İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki Pürtelaş Hasan Efendi Mahallesi'nde bulunan 5 katlı tarihi yapı, yapı sahibi Zonaro Film Prodüksiyon A.Ş. tarafından restore edilmek istendi. Özoğlu Sokak'ta bulunan ve metrekaresi 80 bin TL olan binanın restorasyonu sırasında 57,1 metrekare alan, kaçak olarak kullandı. 57,1 metrekare kaçak alan çıkan firmanın inşattı, Beyoğlu Belediyesi tarafından 2 kez mühürlendi.

Halk TV'den Ali Macit'in haberine göre belediyenin 2. kez mühürlemesinin ardından karara uymayan firma, durdurulan inşaatı yeniden başlattı. İnşaatla ilgili rahatsızlığını dile getiren mahalle sakinleri ise söz konusu inşaatın, yanında bulunan binaların kolonlarına zarar verdiğini iddia etti.

'KAÇAK' BÖLÜMLER BELEDİYE RAPORUNDA

Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü de tadilat halindeki yerin "sit alanı" olduğunu ifade etmişti. Beyoğlu Belediyesi'nin yaptığı incelemede, tarihi yapının bodrum kattan itibaren yığma tuğla ve çelik profil malzeme ile yeniden inşa edildiği ve ilave asansör kovası için de yeni bir inşa söz konusu olduğu belirtildi. Bu yapılaşma için her katta 7,4 metrekare alan, toplamda 37 metrekareye tekabül ettiği kaydedildi.

Ayrıca merdivenin yıkılarak betonarme malzeme ile yeniden inşa edildiği, binanın arka bahçe kotunun 2. bodrum kat seviyesine indirildiği, bu değişikliğin ise 20,1 metrekare alana denk olduğu da belirtildi.

Böylece toplamda 57,1 metrekare alanın kaçak olduğu Beyoğlu Belediyesi'nin raporunda yer aldı.