İstanbul’da ‘6 Şubat’ anmasının ardından polis saldırısı

İstanbul’da ‘6 Şubat’ anmasının ardından polis saldırısı

Polis saldırısının ardından gözaltına alınanlar olduğu bildirildi.

İstanbul’da 6 Şubat depremlerinin birinci yıl dönümü için Beşiktaş’ta düzenlenen basın açıklamasının ardından polis, anmayı düzenleyenlere saldırdı. Polis saldırısı sırasında çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve İstanbul Tabip Odası (İTO), 6 Şubat depreminin yıldönümünde İstanbul Beşiktaş’ta eylem düzenledi.

ÇOK SAYIDA KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Eylemde “Yüz binlerin katili Saray Rejimi”, “Kahrolsun enkaz düzeniniz”, “Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok” sloganları atılırken, polis, atılan sloganların “hukuksuz” olduğu gerekçesiyle eylemcilerin dağılması için anons yaptı.

Daha sonra polis, anma eylemi için bir araya gelenlere saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltına alınırken, Kadıköy vapuru girişi de abluka altına alındı.

‘FELAKETİN BOYUTLARINI BÜYÜTEN, AFET SONRASINDA YAŞANANLAR OLDU’

Öte yandan, depremde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başlayan eylemde konuşan TMMOB İstanbul İl Koordinatörü Seyfettin Avcı, düzenlenen basın açıklamasında şunları dile getirdi:

“Depremde yaşanan kayıplara ve yıkımlara ilişkin tüm veriler aradan geçen bir yıl sonunda henüz tam anlamıyla açıklanmış değildir. Depremin ilk günlerinde, yaşanan yıkımın büyüklüğü toplumdan saklanmaya, her şeyin kontrol altında olduğu imajını yaratmaya çalışıldı. Afetle mücadele konusunda büyük bir başarısızlık gösteren AKP iktidarı, ilk günden itibaren sorumluluğu üzerinden atmak için elinden gelen her şeyi yaptı.

Felaketin boyutlarını büyüten ve hepimizin canının daha fazla yanmasına neden olan şey ise afet sonrasında yaşananlar oldu. Deprem sonrasında arama kurtarma faaliyetlerinde yaşanan zafiyetler nedeniyle binlerce kişi günlerce enkaz altında kurtarılmayı bekledi. Depremzedeler enkaz altındaki yakınlarını kurtarabilmek için ne bir arama kurtarma timine ne de gerekli teçhizata ulaşabildiler.

‘AFAD’IN YETERSİZLİĞİNE, KIZILAY’IN SKANDALLARI EKLENDİ’

AFAD’ın yetersizliğine ve beceriksizliğine, bir yardım kuruluşu olmaktan çıkartılarak bir şirket haline dönüştürülen Kızılay’ın skandalları eklendi. Depremzedeler haftalarca çadır beklerken, Kızılay’ın elindeki çadırları şirketlere ve yardım kuruluşlarına pazarladığı ortaya çıktı. Yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları halk sağlığı ve çevre sorunları yaratacak biçimde yürütülmeye devam edildi. AKP iktidarı tüm bu fiyaskolarını ve beceriksizliklerini bastırabilmek için her zaman olduğu gibi farklı kesimleri hedef haline getirmeye çalıştı.”