İstanbul Valiliği’nden içki yasağında geri adım

İstanbul Valiliği’nden içki yasağında geri adım

Yasak kararı, yurttaşların büyük tepkisini çekmişti.

İstanbul Valiliği, halka açık alanlarda içki tüketilmesinin yasak kapsamında değerlendirdiği genelgede geri adım attı. Herhangi bir yasak kararının söz konusu olmadığını belirten İstanbul Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Emin Gökçegözoğlu, cezai yaptırımın sadece “çevreye rahatsızlık verenler” için uygulanacağının altını çizdi.

İstanbul Valiliği, bu sabah yayımladığı genelge ile halka açık deniz ve sahil kenarlarında, plaj, park, piknik ve mesire alanlarında alkollü içki içmenin yasak olduğunu duyurmuştu. Genelgeye gelen tepkilerin ardından açıklama yapan İstanbul Valisi Davut Gül, karara gerekçe olarak “kadınların huzuru”nu göstermişti.

‘GENELGEDE BİR YASAKLAMA SÖZ KONUSU DEĞİL’

T24’te yer alan habere göre, genelgeye yönelik tepkiler artarak sürerken, İstanbul Valiliği geri adım attı. Gözde Yel’e konuşan İstanbul Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Emin Gökçegözoğlu, “Genelgede kafa karışıklığı ortaya çıktı” diyerek şunları kaydetti:

“Biz, yayımladığımız genelgede, kamu kurumlarına, 'kanunlardan kaynaklanan sorumluluğunuzu yerine getirin' diye bir hatırlatma yapıyoruz. Yani, 'toplumun huzurunu bozacak şekilde davranışlara sebep veriliyorsa buna müdahale edin' deniliyor.

İçki yasağı için kanun gerekli. Bizim yeni bir kararımız yok. Kendi halinde içkisini içen vatandaşa herhangi bir yaptırım uygulanmıyor. Genelgede bir yasaklama söz konusu değil. 

‘ÇEVREYE RAHATSIZLIK VERİLİYORSA UYGULAMA YAPILACAK’

Vatandaşı rahatsız edecek, parklarda, çocukların olduğu ortamda alkol tüketmek tabii ki hoş karşılanmıyor ama bu uygulama şikâyet ve sarhoşluktan dolayı çevreye zarar vermeye yönelik yapılacak. 

Vatandaş parka gitmiş, iki bira içiyor, bu değil bizim meselemiz. Genelgede kafa karışıklığı ortaya çıktı. Burada kastedilen sarhoşluktan dolayı çevreye rahatsızlık veriyorsa, şikâyet varsa polis buna uygulama yapacak. 

Vatandaş gitmiş Maçka Parkı'nda, Caddebostan'da ya da herhangi bir yerde arkadaş grubu ile ufak tefek bir şeyler yiyip içiyor, bunlarla bizim bir meselemiz yok. Ancak çevreye rahatsızlık veriliyorsa uygulama yapılacak.”