İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı: Fiyatlar artacak

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı: Fiyatlar artacak

AKP'nin iddialarının aksine fiyatların yeniden artması bekleniyor.

Kiralarda düşüş yaşandığı iddiasını değerlendiren İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, yıl sonuna öğrencilerin gelmesiyle yeniden artış yaşanacağını söyledi. Aşa, yıl sonundan itibaren ise düşüş beklediklerini belirtti.

AKP'nin ekonomi politikaları emeğiyle yaşayan yurttaşları barınma krizi ile de karşı karşıya bırakırken, iktidarın açıkladığı "ucuz konut projesi" ile kiralık ve satılık emlak fiyatlarında düşüş yaşadığı iddia edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise "Bu kampanya duyurulduğu andan itibaren hem konut fiyatları hem kiralarda düşüş başladı" iddiasında bulundu.

'FİYATALARDA ARTIŞ OLACAK'

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, "Eylül-ekim ayında öğrencilerin gelmesiyle beraber fiyatlarda yine bir artış olacak. Bir yoğunluk yaşayacağız. Bu nedenle bu yıl düşüş beklemiyoruz. Ancak yıl sonundan itibaren düşüşlerin olmasını bekliyoruz" dedi.

Cumhuriyet'ten Gökhan Kam'ın haberine göre düşüş olduğunu belirten Aşan; bunları fiyatların tavan yapması, kiraların kiracıların ulaşamayacağı meblağlara çıkması, mal sahiplerinin kira alamaması ve yüksek kira bedelinden dolayı mal sahipleri ile kiracıların mahkemelik olması nedeniyle yaşandığını belirtti. 

'MAL SAHİPLERİNDE BİR PİŞMANLIK BAŞLADI'

"Bugün davaların yüzde 40’ını gayrimenkuller oluşturuyor" diyen Aşan, "Onun için mal sahiplerinde bir pişmanlık başladı. Bu nedenle son dönemde mevcut kiracılarla mal sahipleri arasında olan sürtüşmeler azalmaya başladı. Yani iki taraf da bazı şeyleri kabullenme yoluna gitti. Bir uzlaşma var. İki taraf şu anda belli noktalarda uzlaşıyor. Bu da bir talep azalmasına sebep oluyor. Ayrıca anlaşmazlıkların önce arabulucuya gideceği şartı da etkili" diye konuştu.

KİRA DEĞİŞİMLERİ

Türkiye genelinde kiralar son bir yılda yüzde 153, son 4 yılda ise yüzde 250 oranında arttı. Konut satış ve kiralama bilgilerinin yer aldığı Zingat.com ve Emlakjet internet sitelerinin verilerine göre ağustos ayında kiralar, İstanbul’un bazı ilçeleri ile Anadolu’da 7 kentte yüzde 4 ile 13 oranları arasında düştü. 

DAHA FAZLA