İstanbul Barosu, Yargıtay üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacak

İstanbul Barosu, Yargıtay üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacak

Yargıtay, AYM’nin “Can Atalay” kararına uyulmamasına karar verdi.

İstanbul Barosu, Gezi Davası’ndan tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında “hak ihlali” kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, TİP Hatay Milletvekili ve Gezi tutuklusu Can Atalay hakkında “hak ihlali” kararı veren AYM’nin kararına uyulmaması kararı alarak, Yüksek Mahkeme üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu duyurdu.

Yargıtay tarihinde bir ilk olma niteliği taşıyan karar ve açıklamanın ardından, İstanbul Barosu da bir yazılı açıklama yayımlayarak, “yargı darbesi” olarak nitelenen uygulama nedeniyle Yargıtay üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

‘YARGITAY KARARI ‘YARGI DARBESİ’ NİTELİĞİNDE’

İstanbul Barosu’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin bugün aldığı karar, Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlayacağını hiçbir tartışmaya mahal vermeyecek açıklıkta düzenleyen (m.153/6) hükümlerine aykırı olup, yargı darbesi niteliğindedir.

Mevcut hukuk sistemini yargı darbesiyle değiştirme çabası niteliğinde olan ve Anayasa mahkemesi kararını yok sayan bu karar, Anayasa hükümlerinin, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kuralları olduğunu hüküm altına alan 11. maddesine de aykırıdır.

‘YARGITAY BAŞKANLAR KURULU'NA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAĞIZ’

İstanbul Barosu olarak, açık bir şekilde suç işleyen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı hakkında daha önce HSK’ ye suç duyurusunda bulunduğumuz gibi Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında da gerekli ceza soruşturmasının başlatılması için Yargıtay Başkanlar Kurulu'na suç duyurusunda bulunulacaktır.

Yargının bizzat kendisinin Anayasanın emredici kurallarını tanımadığı, yok saydığı bir ortamda hukuk devletinden söz edilemeyeceği gibi hiçbir vatandaşımızın da kendisini güven içinde hissetmeyeceği şüphesizdir. İstanbul Barosu başta yargı makamları olmak üzere hukuk devletinin gereklerine uygun davranılması konusunda her türlü girişimde bulunacaktır.

BASIN AÇIKLAMASINA ÇAĞRI

Bu kapsamda İstanbul Barosu olarak meslektaşlarımızı Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında suç duyurusuna katılmak için 14.11.2023 saat 11:00’e kadar Baronet üzerinden imza vermeye (yarın aktif olacaktır); Hukuka saygı ve yapılacak suç duyurusunun basın açıklaması için 14.11.2023 Salı günü saat 12:00’de Çağlayan Adliyesi'ne davet ediyoruz."