İPA raporu: İstanbul'da gündem ekonomik sorunlar

İPA raporu: İstanbul'da gündem ekonomik sorunlar

Araştırmaya göre İstanbulluların gündeminde ekonomik sorunlar ilk sırada yer aldı.

İstanbul Barometresi araştırmasının temmuz ayı verilerine göre kent sakinlerinin gündemi ekonomik sorunlar oldu. Katılımcıların yüzde 43,5'i kıt kanaat geçinebildiğini ifade etti.

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), İstanbul Barometresi araştırmasının Temmuz 2023 raporunu yayımlandı. Rapora göre İstanbulluların evdeki gündemi, ekonomik sorunlar oldu. Katılımcıların yüzde 71,6'sı ekonomik sorunların, yüzde 10'u ailevi sorunların ev içerisinde konuşulduğunu belirtti.

Evrensel'in aktardığına göre bir önceki ay ile kıyaslandığında haziran ayında katılımcıların yüzde 57,2'si ev içerisinde en çok ekonomik sorunların konuşulduğunu belirtirken, temmuz ayında bu oran yüzde 71,6'ya yükseldi.

KİRA VE AKARYAKIT DA GÜNDEMDE

Katılımcıların yüzde 45,8'i ekonomik sorunların temmuz ayında İstanbul'un gündemi olduğunu belirtti. İkinci sırada ise yüzde 25,3 ile konut ve kira fiyatlarındaki artış yer aldı.

Rapora göre, katılımcıların yüzde 73,6’sı ekonomik sorunların Türkiye'nin temmuz ayında en önemli gündemi olduğunu belirtti. İkinci sırada çarşı ve pazar fiyatlarındaki artış ve üçüncü sırada akaryakıta zam gelmesi yer aldı.

KATILIMCILARIN YÜZDE 8,2'Sİ KREDİ KARTI BORCUNU HİÇ ÖDEYEMEDİ

Kredi kartı kullananların yüzde 46,5'i aylık kredi kartı borcunun tamamını, yüzde 34,1'i ise borcun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. Yüzde 6,2'si asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, yüzde 5'i asgariden az miktarda ödeme yapabildiğini belirtirken, yüzde 8,2’si ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti.

KIT KANAAT GEÇİNENLERİN ORANI YÜZDE 43,5 OLDU

Temmuz ayında katılımcıların yüzde 43,5'i kıt kanaat geçinebildiğini belirtti. Mayıs ayında katılımcıların yüzde 32,3'ü bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 7,8’i aslında pek geçinemediğini, yüzde 43,5'i kıt kanaat geçinebildiğini, yüzde 16,3'ü ise geçinebildiğini ve kenara da para koyabildiğini belirtti.

EKONOMİDE KÖTÜMSER BEKLENTİ

Katılımcıların yalnızca yüzde 23,3’ü Türkiye ekonomisinin iyileşeceğini düşündüğünü belirtti. Temmuz ayında katılımcıların yüzde 24,7'si değişmeyeceğini, yüzde 52'si kötüleşeceğini belirtti.

DAHA FAZLA