İmamoğlu’na ‘siyasi yasak’ davası ertelendi

İmamoğlu’na ‘siyasi yasak’ davası ertelendi

Davanın bir sonraki duruşması 31 Mayıs’ta görülecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun siyasi yasak ve 3 yıldan 7 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı dava ertelendi.

İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde “ihaleye fesat karıştırma” iddiasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması bugün Büyükçekmece 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Bugünkü duruşmada, Sayıştay denetçilerinden istenilen bilirkişi raporu dosyaya girdi. Raporda hukuka aykırı bir durumun olmadığı tespitlerinin yer aldığı belirtildi. İmamoğlu’nun avukatı da Sayıştay raporunun her şeyi açıkladığını ve rapora katıldığını söyledi. İçişleri Bakanlığı avukatları ise söz konusu raporun kendilerine ulaşmadığını beyan etti. Savcılık, akademisyenlerden oluşan bir heyetle yeni bir bilirkişi raporunun oluşturulmasını istedi.

Karar çıkmayan davanın duruşması 31 Mayıs 2024 tarihine ertelendi.

AVUKATINDAN AÇIKLAMA: ‘CÜRETKAR BİR BİLİRKİŞİ RAPORU VAR’

Duruşma sonrası açıklama yapan İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, konunun İmamoğlu açısından suç teşkil etmediğini ifade ederek şunları kaydetti:

“Soruşturma izninin iptal edildiği bir danıştay kararı var. Bu danıştay kararına rağmen savcılık bir muhasebeciye bilirkişi incelemesi yaptırmıştır. Bu muhasebeci bilirkişi eylemlerini gözetim ve denetim görevini yerine getirmediği bahisle ihaleye fesat karıştırma kapsamında bir rapor sunmuştur. Bu rapor içerisinde gerçeklikle alakalı olmayan özellikle bir örnek verecek olursak Beylikdüzü Belediyesi’nde o dönemde iç denetçi olmamasına rağmen iç denetçinin yazılı raporu ve bildirimine rağmen bu ihaleyi iptal etmediğini ileri sürebilmiştir. Bu denli bir cüretkar bilir kişi raporu vardır. Danıştayın kaldırma kararına ve bilirkişi raporunda dahil bir sorumluluk ileri sürülememesine rağmen devam eden bir yargılamada bugüne kadar geldik.”

ÖZGÜR ÇELİK: HUKUKİ DEĞİL SİYASİ BİR DAVA

Davaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de İmamoğlu hakkında açılan diğer davaları da hatırlatarak, davaların hukuki değil siyasi olduğunun altını çizdi. Davaların İmamoğlu'nun itibarını yıpratmaya yönelik olduğuna vurgu yapan Çelik, süreci takip ettiklerini belirterek şunları söyledi:

“Bu dava Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu ile ilgili açılan tek bir dava değil. Daha önce yine bir 'ahmak' davası, yine bir 'terör' soruşturması... Bunlar tamamen, hukuki değil siyasi davalardır.Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu'nun itibarını yıpratmaya yönelik bir takım girişimlerdir. Süreçlerin takipçisiyiz, avukatlarımız süreci takip ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu 5 yıldır İstanbul'da çok önemli hizmetler İstanbul halkı için vermeye devam ediyor. Dolayısıyla hizmetlerimizi vermeye de devam edeceğiz. Bu tür siyasi davaları da takip ediyoruz tabii ki. Kamuoyunun vicdanına havale ediyoruz.”