İGDAŞ işçilerinden TES-İŞ'e uyarı: 'Tek sendika siz değilsiniz'

İGDAŞ işçilerinden TES-İŞ'e uyarı: 'Tek sendika siz değilsiniz'

İGDAŞ'ta çalışan işçiler bugün bağlı oldukları TES-İŞ 3 No’lu Şube Binası önünde eylem yaptı.

Ersan Kınık

İGDAŞ işçileri bağlı oldukları sendika olan TES-İŞ binası önünde yaptıkları açıklamada, “Sendikamızın her geçen gün üye sayısı artarken işçilerin kazanımları tam tersi her yeni sözleşmede azalmaktadır. Maalesef bu kötüye gidişi engellemek için sendikacılarımız kılını bile kıpırdatmamaktadır” denilirken, “Bu ülkedeki tek sendika siz değilsiniz” uyarısında bulunuldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nde (İGDAŞ) çalışan işçiler bugün bağlı oldukları Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) 3 No’lu Şube Binası önünde eylem yaptı.

Burada yapılan açıklamayı İGDAŞ işçisi Atakan Usanmaz okudu.

‘SÖZLEŞMELER İŞÇİYE SORMADAN İMZALANIYOR’

Açıklamada şunlar kaydedildi:

Bugün burada toplanan bizler TES-İŞ 3 No’lu Şube Üyesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi işçileriz. Üyesi olduğumuz TES-İŞ sendikası İBB ile İSPER, İGDAŞ, İSFALT ve UGETAM işçileri adına toplu sözleşme yapmaya yetkili sendikadır. Sendikamızın her geçen gün üye sayısı artarken işçilerin kazanımları tam tersi her yeni sözleşmede azalmaktadır. Maalesef bu kötüye gidişi engellemek için sendikacılarımız kılını bile kıpırdatmamaktadır.

Yoksulluk sınırının 37 bin 974 lira, en düşük kiranın şehrin ücra mahallelerde bile 10.000 lira olduğu ülkemizde, TES - İŞ 3 No’lu şube yönetimi biz belediye işçilerini ikinci skalaya mahkum ettiği gibi yoksulluğa da mahkum eden sözleşmeleri işçiye sormadan imzalamaktadır. Sözleşme görüşmelerinde İBB yönetiminin vermiş olduğu ücretleri aynen kabul etmektedir. Ücretlerimizi arttırmak için hiçbir girişim yapmamakta hatta işverene karşı asık suratlı, kaşları çatık bir bakış bile atamamaktadır. TES-İŞ 3 No’lu şube yönetimi işçilere verdiği sözlerin ve vaatlerinin hiçbirini yerine getirmemiştir. 6 aylık enflasyon zammının üzerine İBB yönetimi bir iyileştirme yapmasa ağzını açıp talep etmekten dahi uzaktır. Başka sendikaların yaptığı itirazlar ve eylem çağrıları ile elde edilen yüzde 15 iyileştirme olmasa açlık sınırında maaşlarla çalışacağız.

Her sözleşmede İBB yönetiminin insafına kalmış durumdayız. 2022 Eylül ayında yapılan yüzde 40 2023 Eylül ayında yapılan yüzde 15 iyileştirmelerde üyesi olduğumuz TES-İŞ sendikasının hiçbir katkısı yoktur. Başka sendikaların çabası ile oluşan iyileştirme zammını hiçbir çaba sarf etmeden aynı gün kabul ederek protokolü imzalamıştır. Maalesef ücretleriniz yılbaşında asgari ücrete gelecek zam sonrası, asgari ücret seviyesine gerileyecektir. Ayrıca bu ücret politikasızlığı dışında yaklaşık 1000 üyesi ikinci skala mağduru olan TES-İŞ sendikası bu konuda da hiçbir aksiyon almamaktadır. 2018 yılında eski belediye yönetimine olan siyasi yakınlığı nedeniyle ikinci skala ile işçilerin emeğini peşkeş çekmiş bu yönetim yeni İBB yönetimi ile bu konuyu çözmeye çalışmamaktadır. Maalesef eşit işe eşit ücret ilkesini kendi elleriyle yok eden bir sendikaya üyeyiz.

‘İŞVEREN İLE ARAYI BOZMUYORLAR’

Bizlerden topladığı aidatlar ile yaklaşık 100 bin liraya yakın maaşları, lüks yaşamları, özel sağlık sigortaları ve lüks otomobillerinden vazgeçmemek için her türlü ali cengiz oyununu yapan sendika yöneticileri işçi hakkı aramaya gelince işveren ile arayı hiç bozmamaktadır.

İSPER işçilerinin günlük 700 - 800 sayaç okuma, 50 - 60 kesme açma ve 80 üzerine bina gezerek yoğun çalışma temposunda açlık sınırında bir maaş ile çalıştırılmasına sendika ses çıkarmamaktadır. Kendi koltuklarını korumak pek ustalaşmış olan bu sendikacılar aynı performansı ve ustalığı sözleşme masasında göstermediği gibi hepimizi sorunlarımız karşısında yüz üstü bırakmıştır.

‘TES-İŞ’i KINAMAK İÇİN BURADAYIZ’

İşçiden ve emek dünyasından tamamen kopmuş bu sendika yönetimi işçinin en büyük sorunu olan geçim derdine çözüm aramamaktadır. Bir basın açıklaması dahi yapmaktan çekinen ve üyesi olan belediye işçilerinin sorunlarını kamuoyuna duyurmamak için türlü bahaneler üreten, işçilerden köşe bucak kaçan ve yüzleşmeyen sarı sendika TES-İŞ i kınamak için buradayız.

Kınıyoruz! Çünkü hak verilmez alınır diye biliyorduk, ancak bizim sendikamız İBB yönetimi vermese sesini bile çıkarmayıp istemekten yoksundur.

Kınıyoruz! Çünkü Sarı Sendikacılarımız kendi konforlarına dokunulsa kıyameti koparırlar. İşçiye gelince sağır ve dilsizi oynarlar.

Bizler yeni bir sözleşme sürecine girerken TES-İŞ i uyarıyoruz bu ülkedeki tek sendika siz değilsiniz.

Sabrımız kalmadı. Geçinemiyoruz.

Siz üyeleri olan bizi ve ailelerimizin nafakasını umursamıyorsanız, bizler de sizin ve ailenizin bizim cebimizden sağladığınız lüks yaşantısını umursamayacağız.

Bu süreci büyük bir dikkatle takip ediyoruz!

ENERJİ EMEKÇİLERİNE ÇAĞRI

İBB çalışanı enerji emekçisi arkadaşlarımıza buradan çağrıda bulunuyoruz. El ele verip bu süreci işçi lehine döndürme zamanı çoktan gelmiş ve geçmektedir.

Biz işçilerinin en önemli talebi,  ücretlerimizin yüksek enflasyon nedeniyle gün geçtikçe erimemesi için Sendikamızın iyi bir sözleşme yapmasıdır.

Biz emekçilere insanca yaşayabileceğimiz bir ücretin temin edilmesi ve emeğimizin karşılığının verilmesidir.

‘TEK SENDİKA DEĞİLSİNİZ’

Daha önce Ankara’ya TES-İŞ Genel merkezine kadar giderek bizzat Genel Başkana isteklerimizi, derdimizi ve şikayetimizi ileten bizler için değişen bir şey olmamıştır. Sorunlarımız her geçen gün artmaktadır.

Unutmayalım ki ülkemizdeki tek sendika TES-İŞ değildir!

SİYAH ÇELENK BIRAKILDI

Açıklamanın ardından bina önüne siyah çelenk bırakıldı.