İcra dosyaları bir yılda yüzde 58,9 arttı

İcra dosyaları bir yılda yüzde 58,9 arttı

Dosyalarda 9 milyon 307 binlik artış yaşandı.

CHP Milletvekili Ali Öztunç, yılın ilk 8 ayında icra dairelerinde dosya sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 58,9 oranında arttığını belirtti.

Seçimlerin ardından zamlar ve vergi politikaları ile yurttaşların içinde bulunduğu ekonomik kriz daha da derinleşirken, hayat pahalılığının sonuçları verilere de yansıdı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, yurttaşların kredi borçları ve icra dosyalarıyla ilgili verileri paylaştı. 

Yurttaşların geliriyle temel giderlerini karşılayamadığını, bu nedenle de borçlarının arttığını ifade eden Öztunç, ekonomik sorunları ve yüksek enflasyon nedeniyle yurttaşların bankalara borçlanmaya mecbur kaldığını vurguladı. 

16 Haziran-1 Eylül tarihleri arasında günlük ortalama 26 bin yeni dosyanın icra dairelerine geldiği ve 2,5 ayda yeni dosya sayısının 2 milyon 24 bine ulaştığını belirten Öztunç, "1 Ocak-1 Eylül 2023 tarihleri arasında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 58,9 oranında artarak 9 milyon 307 bin oldu. UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı 21 milyon 708 bin. İcralık olmayan vatandaş sayısı neredeyse parmakla gösterilecek hale geldi. Yurttaşların satın alma güçleri ve yaşam standartları geriledi" ifadelerini kullandı.

'VATANDAŞLARIN TOKİ'YE BORCU 46 MİLYAR TL'

Yurttaşların, bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borç bakiyesinin 18-25 Ağustos haftasında 40,5 milyar TL artarak 2 trilyon 374 milyar TL'ye yükseldiğini aktaran Öztunç, "Yılbaşından bu yana tüketici kredileri yüzde 31,6 oranında artarak bir trilyon 474 milyar TL'ye, kredi kartı borç bakiyesi ise yüzde 98 oranında artarak 901 milyar TL'ye yükseldi. Ayrıca vatandaşların TOKİ'ye 46 milyar TL'lik taksitli konut borcu bulunuyor" diye konuştu.

Yurttaşın gelirinin, kredi ve kredi kartı borçlarına gittiğini söyleyen CHP'li Öztunç, "Vatandaşın bankalara ödediği faiz 171,2 milyar TL’ye ulaştı" dedi. (ANKA)

DAHA FAZLA