İcra dosyaları 22 milyona yaklaştı

İcra dosyaları 22 milyona yaklaştı

CHP'li Bulut, icra dairelerinde 21 milyon 751 bin dosya olduğunu söyledi.

Ekonomiye ilişkin tabloyu paylaştığı verilerle ortaya koyan CHP'li Burhanettin Bulut, icra dairelerindeki dosya sayısının 21 milyon 751 bin olduğunu açıkladı. Bulut, yıl başından bu yana kredi kartı borçlarının ise 287 milyar TL artışla 741 milyar TL'ye ulaştığını belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, yurttaşların ekonomik durumunu ortaya koyan verileri paylaştı. Yurttaşların borç girdabı içerisinde olduğunu söyleyen Bulut, bankacılık sektörüne olan kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarının bu yılın ilk 6 ayında yüzde 36,8'lik artışla 579 milyar TL artarak 2,2 trilyon TL'ye çıktığını belirtti.

Bulut, devamında, "Yıl başından bu yana tüketici kredileri 292 milyar TL artarak bir trilyon 411 milyar TL'ye, kredi kartı borçları ise 287 TL lira büyüyerek 741 milyar TL'ye çıktı" dedi. Bulut, yurttaşların TOKİ'ye 46 milyar TL'lik taksitli borcu bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Evrensel'in aktardığına göre yurttaşların ana paraya değil, kredi borçlarına çalıştığını belirten Bulut; kredi kartı ve tüketici kredisi borçları için bankalara bu yılın ilk 4 aylık döneminde ödenen faizin, geçen yılın aynı dönemine göre 38 milyar TL artarak 87,7 milyar TL'ye kadar yükseldiğini bildirdi.

'İCRA DAİRELERİNDE DOSYA SAYISI 21 MİLYON 751 BİN'

1 Ocak-16 Haziran tarihleri arası icra dairelerine yeni gelen dosya sayısında patlama yaşandığını belirten Bulut, "İcra dairelerine gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66 oranında artarak 7 milyon 283 bine kadar yükseldi. İcra dairelerinde bulunan dosya sayısı ise 21 milyon 751 bin. Neredeyse icralık olmayan vatandaş kalmadı. Net asgari ücret 11 bin 402 TL oldu ancak enflasyonist ortamda vatandaş ancak temel ihtiyaçlarını zar zor karşılayacak. Borçlara sıra gelemeyecek" diye konuştu.

'EMEKÇİNİN CEBİNDEN 158 DOLARI ÇALINDI'

Belirlenen yeni asgari ücretin yetersizliğine de dikkat çeken CHP'li Bulut, "Asgari ücret yoksulluk sınırının çok altında, bazı büyükşehirlerde ev kirası kadar bile değil. Güya işçiyi enflasyona ezdirmeyeceklerdi. 8 bin 500 TL olan eski asgari ücretle yılın başında 641 dolar alınabiliyordu. 11 bin 402 TL olarak açıklanan yeni asgari ücretle sadece 483 dolar alınabiliyor. Emekçinin cebinden 158 doları çalındı. Asgari ücrete ne kadar zam yapılırsa yapılsın enflasyon karşısında 3 günde yine pul olacak" ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA