İBB’nin ‘Ortadan başlamak’ sergisi hakkında soruşturma başlatıldı

İBB’nin ‘Ortadan başlamak’ sergisi hakkında soruşturma başlatıldı

Gericiler, Feshane’deki sergiye saldırı girişiminde bulunmuştu.

Yesevi Alperenler Teşkilatı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Mican’ın şikayeti üzerine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Artİstanbul Feshane’deki “Ortadan Başlamak” isimli sergisi ile ilgili “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme veya aşağılama” suçundan soruşturma açıldı.

İBB’nin Artİstanbul Feshane’deki “Ortadan Başlamak” isimli sergisi ile ilgili Yesevi Alperenler Teşkilatı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Mican öncülüğünde bir grup gerici, 24 Temmuz'da suç duyurusunda bulunduktan sonra Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yapmıştı.

Sergide “eşcinsellik içeren tablolarla LGBT propagandası yapıldığını” öne süren Mican, “Dini değerlere hakaret, aşağılama ve kin ve düşmanlığa tahrik” iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğu serginin kapatılmasını talep etmişti. 

Grup, daha sonra serginin düzenlendiği alana da saldırı girişiminde bulunmuştu.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu sergi hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme veya aşağılama” suçundan soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında İBB Kültür A.Ş'den bir yetkilinin ifadesi alındı. Yetkilinin, sergiyle alakalı bir sorumluluğu olmadığını belirtmesi üzerine savcılık, İBB Genel Sekreterliğine söz konusu serginin organizasyon ve düzenlenmesinden sorumlu kişilerin tespit edilmesi için yazı gönderdi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Ortadan Başlamak" sergisi hakkında soruşturma başlatmasına tepki gösterdi. "Unkapanı Yağmursuyu Tüneli’nin Kazılmasını Tamamlayan Tünel Delme Makinesi Çıkış Töreni"nin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İmamoğlu, söz konusu soruşturmayı "demokrasi adına bir kepazelik" olarak nitelendirdi.

'DEMOKARASİ ADINA BİR KEPAZELİK'

İmamoğlu'nun açıklamaları şu şekilde:

"Her gün çok şaşırmaya devam ediyoruz. Bir yanıyla şaşırtan, bir yanıyla da şaşırtmayan bir sürecin devamı bu. Öyle devasa bir suçlama ki 'halkı kin ve nefrete yönlendiren çalışmalar' diye niteleyen bir savcılığın ifade çağrısı. Bakın bir ülkede ekonomik refahı ve huzuru demokrasideki gelişmişliği ile çok paraleldir. Şu atılan adımlara bakıyorum, Feshane'de açılan bir sergi üzerinden adalet adına bir savcının yazdığı çağrıya bakıyorum, utanç verici!

Siz bütün dünyaya diyorsunuz ki 'Arkadaş bizde demokrasi yok, hele sanata da bir saygı yok vs. Böyle bir ortamı yaratıyorsun ki kimse bu ülkeye gelmesin. Hükümetin içindeki aklı başında insanları göreve davet ediyorum. Ülkemize, milletimize bu denli kalıcı hasar vermeye hazır, tetikte bekleyen insanlara tedbir alsınlar. Seçime gittikçe, zaman azaldıkça bu işler artıyor. Demokrasi adına bir kepazelik."