Hiranur Vakfı’ndaki çocuk istismarı davasında karar

Hiranur Vakfı’ndaki çocuk istismarı davasında karar

Yusuf Ziya Gümüşel 20 yıl, Kadir İstekli ise 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in, 6 yaşındaki kızı H.K.G.'yi imam nikâhı adı altında 29 yaşındaki tarikat üyesi Kadir İstekli ile zorla evlendirmesine yönelik açılan davada karar açıklandı. Mahkeme, baba Yusuf Ziya Gümüşel’in 20 yıl, Kadir İstekli’nin 30 yıl ve anne Fatma Gümüşel’in 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.

Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in, 6 yaşında olan kızı H.K.G.'yi imam nikâhı adı altında 29 yaşındaki tarikat üyesi Kadir İstekli ile zorla evlendirmesine ilişkin Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Kadir İstekli hakkında "çocuğun cinsel istismarı" ve "nitelikli cinsel saldırı" suçlarından 30 yıldan az olmamak, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel hakkında da "çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçundan 18 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası istenmişti.

BABA GÜMÜŞEL’E 20 YIL, İSTEKLİ’YE 30 YIL HAPİS

İnfial yaratan olaya ilişkin davada karar bugün açıklandı. Mahkeme, baba Yusuf Ziya Gümüşel’i 20 yıl, Kadir İstekli’yi ise 30 yıl hapis ile cezalandırdı. Mahkeme, 16 yıl 8 ay hapis cezası verdiği anne Fatma Gümüşel'in tutuklanması için de yakalama kararı çıkarttı.

Kararın ardından adliye önünde düzenlenen basın açıklamasında, TÜBAKKOM yürütme kurulu üyesi Avukat Birsen Baş Topaloğlu, “Burada ceza kararının verilmesini oldukça önemsiyoruz. Çünkü bu davayı başından beri takip ettik, burada verilen ceza kararı hem H.K.G. gibi birtakım kıskaçlar altında kalan birtakım tarikatların karanlık bir yönünde kalan kız çocuklarının ve kadınların seslerini çıkartması için bir cesaret olacak. Yine çocuk istismarı ve kadına yönelik şiddet uygulayan erkekler için de caydırıcı olacak” ifadelerini kullandı.

‘HAYATINIZI 4 DUVAR ARASINA TIKSALAR DA O KAPILARIN ARDINDA BİZ VARIZ’

Basın açıklamasında konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim ise “Bugünkü kararda şu algı yıkılmıştır, başımıza bir şey gelmez diyemeyecekler. Çocukları evlendiririz diyemeyecekler. Herkes ayağını denk alacak. Toplumdan gizlemeye çalıştılar bu mahkemeyi. Neler yaşandığını biz biliyoruz. Korkmayın çocuklar, kadınlar. Sizin hayatınızı 4 duvar arasına tıksalar da o kapıların ardında biz varız” şeklinde konuştu.