HEDEP Eş Genel Başkanı Bakırhan’dan, ‘Kışanak’ ve ‘Atalay’ tepkisi

HEDEP Eş Genel Başkanı Bakırhan’dan, ‘Kışanak’ ve ‘Atalay’ tepkisi

Tuncer Bakırhan, HEDEP grup toplantısında ilk kez konuştu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) düzenlenen grup toplantısında yaptığı konuşmada, eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın tutukluluk süresi dolmasına rağmen tahliye edilmemesi ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ihlal kararına rağmen cezaevinde tutulmasına tepki gösterdi.

15 Ekim günü yapılan Olağanüstü Kongre’de Tülay Hatimoğulları ile birlikte HEDEP Eş Genel Başkanlığına seçilen Tuncer Bakırhan, partisinin TBMM’de yapılan grup toplatışında ilk kez konuştu.

Sözlerine cumhuriyetin 100. yılı hakkında konuşarak başlayan Bakırhan, “Maalesef cumhuriyet biz Kürtler, emekçiler, Aleviler için başarılı bir sınav vermedi. 100 yıllık cumhuriyet dönemde insanca yaşamdan, barıştan bahsetmek çok mümkün değil. Bu 100 yıl biz ötekileştirilenler için zor bir yüz yıl oldu” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetin son 20 yılının AKP iktidarıyla geçtiğini hatırlatan Bakırhan, bu dönemde ötekileştirici ve tek tipleştirici politikaların daha da arttığını vurgulayarak “Demokratik olmayan bir cumhuriyet biçimsel olmaktan öteye geçmedi. Geride bıraktığımız yüz yılda elimizde kalan demokrasiden uzak sözde bir cumhuriyet” şeklinde konuştu.

‘MEVCUT HUKUK KATLEDİLMEYE ÇALIŞILIYOR’

Bakırhan, 7 yıllık azami tutukluluk süresi dolmasına rağmen tahliye edilmeyen Gültan Kışanak hakkında, “Kışanak bu halkın iradesidir ve derhal serbest bırakılmalıdır” dedi. AYM'nin verdiği “hak ihlali” kararına rağmen tahliye edilmeyen TİP Milletvekili Can Atalay'ın durumunu da değerlendiren Bakırhan, “Mevcut hukuk katledilmeye çalışılıyor” ifadelerini kullandı.

ADAN’A TEPKİ: ‘BÖYLE BİR MECLİS BAŞKANVEKİLİNİ TANIMIYORUZ’

MHP'li TBMM Meclis Başkanvekili Celal Adan'ın HEDEP Milletvekili Sırrı Sakık'ın konuşmasını ardından küfretmesine sahip çıkan Bahçeli'yi eleştiren Bakırhan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bunların hakaretten, küfürden başka işleri yok. Küfrü çıkarınca bunlardan geriye bir şey kalmıyor. Bu bahsettiğimiz emek, inanç, Kürt meselesi gibi sorunlara karşı hiçbir önerileri de yok. Böyle bir Meclis Türkiye halklarının iradesi olamaz. Balık baştan kokar. Suçlarını kaba konuşmalarla örtmeye çalışıyorlar. Böyle bir Meclis Başkanvekilini tanımıyoruz.”