HDP Gaziantep Milletvekili Toğrul: Büyük bir çaresizlik yaşanıyor

HDP Gaziantep Milletvekili Toğrul: Büyük bir çaresizlik yaşanıyor

Gaziantep'te incelemelerde bulunan Mahmut Toğrul, kentteki son durumu anlattı.

İleri Haber

Kahramanmaraş merkezli depremler çevre illerden de hissedilirken, Gaziantep'te yıkıma uğrayan bölgeler arasında yer aldı. Deprem bölgelerindeki arama kurtarma çalışmalarının yetersizliği yurttaşlar, yerel yönetimler ve siyasi parti temsilcileri tarafından sıkça dile getirilirken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul da değerlendirmelerde bulundu ve benzer şikayetleri dile getirdi.

İleri Haber'e konuşan ve deprem bölgesinde olduğunu belirten Toğrul, 2020'deki Elazığ depremini hatırlatarak, "Tüm deprem bilimciler Doğu Anadolu Fay Hattı'nın Gölbaşı'ndan Hatay'a olan kolunun ciddi bir tehlike arz ettiğini ifade ediyordu" dedi.

'DEPREMİN OLACAĞI BELLİYDİ'

"Depremin ne zaman olacağını tahmin edemeyiz ama depremin olacağı belliydi. Bunun için müneccip olmaya gerek yoktu" diyen HDP'li Toğrul, "Fakat maalesef depreme göre davranmayan bir ülke konumundayız. Depremin fay hattı nedir, fay hattının tehlikesi nedir ve bunun için alınması gereken önlemler nedir, buna göre bir yaşam nasıl kurgulanır; bu konuda ciddi eksiklikler var" diye konuştu.

'İNSANLAR YAŞAMLARINI NASIL İDAME ETTİREBİLECEKLERİNİ BİLMİYORLAR'

Kentteki son duruma ilişkin de bilgi veren Toğrul, "Deprem gerçekten çok ciddi zararlar verdi bölgeye. Özellikle Gaziantep-Kahramanmaraş bölgesine. Ne enkaz çalışmaları doğru dürüst yürütülebiliyor ne de insanlara gerekli ihtiyaçlarını giderecek imkanlar sağlanıyor. Ekmek yok, su yok, evlerde doğal gaz yok. İnsanlar, enkazların altındaki insanları mı düşünsünler? Kendi yaşamlarını dahi nasıl idame ettirebileceklerini bilmiyorlar. Çünkü en ufak bir önlem yok" ifadelerini kullandı.

'BÜYÜK BİR ÇARESİZLİK YAŞANIYOR'

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamalarda tüm bölgelere ulaşıldığı iddia edilirken, HDP'li Toğrul ise "Enkaz çalışmalarında da ne şu ana kadar AFAD ne de AKUT gibi sivil toplum örgütleri görev alabilmiş değil. Şu ana kadar çevik kuvvet polisleri ve itfaiye erleri var. Onlar dışında çalışmaları yürüten herhangi bir ekip yok. Ve gerçekten insanlar büyük bir çaresizlik yaşıyor" şeklinde konuştu.