Haklarını alamayan Mediterranean Breeze Hotel çalışanlarının direnişi büyüyor

Haklarını alamayan Mediterranean Breeze Hotel çalışanlarının direnişi büyüyor

Çalışanların muhatap bulamamasına karşı, TİP Emek Büro şirketin İstanbul’daki holdingine gidecek.

İleri Haber

Antalya’nın Alanya ilçesinde bulunan Mediterranean Breeze Hotel çalışanları maaşlarını alamadıkları için direnişi sürdürüyor. Aylardır sigortasız çalıştırılan ve otel satıldıktan sonra yeni devralan patron tarafından işten kovulan çalışanlar, haklarını alabilmek için grev çadırı kurdu. Emekçilerin grev çadırını Türkiye İşçi Partisi (TİP) Antalya İl Örgütü ziyaret etti.

Ziyarette konuşan TİP MYK Üyesi Yunus Başaran, Antalya’da çalışanların muhatap bulamamasına karşı, İstanbul’daki Görev Holding’in kapısında da açıklama yapılacağını duyurdu.

‘BOŞ VAATLERLE OYALANMAKTAYIZ’

Çadır önünde basın açıklaması düzenleyen turizm emekçileri, patrona seslendi. Basın açıklamasını okuyan eski güvenlik müdürü Hülya Arga, şu sözlere yer verdi:

“Bildiğiniz üzere bizler Konaklı Meditarren Brezee Otel çalışanları olarak hiçbir hakkımız ödenmeden toplu olarak isten çıkarılmamızın üzerinden yaklaşık iki hafta geçmesine karşın işveren tarafından bu güne kadar mağduriyetlerimiz giderilmemiş verilen sözler tutulmadığı gibi boş vaatlerle oyalanmaktayız.

‘EN BASİT HAYATİ İHTİYAÇLARIMIZI DAHİ KARŞILAYAMAZ HALDEYİZ’

İşveren şirket yetkilileri bizlere haklarımızın karşılığını ödeyeceklerine dair hepimize senetler imzalamışlar ancak imzaladıkları senetler de vadeleri geçmesine karşın ödenmemiştir. Haklarımızın ödenmesi, mağduriyetlerimizin giderilmesi için görüşeceğimiz ne bir yetkili ne de bir sorumlu bulamamaktayız. Şirket yetkilileri adres ve telefon bilgilerini değiştirmişler haklarımızı ödememek için hileli yollarla oteli devredilmiş gibi göstererek muhatap olmaktan kaçınmaktadır. Oysa ortada bir devir yoktur. Sadece isim ve unvan değiştirerek bizlerin emekleri üzerinden kazandıkları paralarla faaliyetlerine devam etmektedirler. İşveren otel ruhsatı iptal edildiği, çalışma izni olmadığı halde ve bakanlık tarafından mühürlü olduğu halde yasa dışı bir şekilde müşteri almakta ve bu yolla haksız kazanç elde etmeye devam etmektedir.

Bizler şu anda birçoğumuz alamadıkları ücretler nedeniyle en basit hayati ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamaz haldeyiz. Bazılarımız memleketlerine dönecek yol paraları dahi olmadığından sahilde gecelemekte, memleketlerine dönebilenler ise aylarca ücret alamadıkları için, yoksulluğun pençesinde yaşamaya çalışmaktadırlar. Pek çok arkadaşımız deprem bölgesinden çalışmaya gelmişler ve sezon ortasında kapı önüne konularak mağdur edilmişlerdir.

Otel yetkilileri tüm bunları bildiği halde bizleri oyalamaya devam etmekte, haklarımızı ödemek yerine türlü hilelere başvurarak kaçmaya devam etmektedir.

‘HAKLI TALEPLERİMİZ YERİNE GETİRİLENE KADAR DİRENİŞİMİZE DEVAM EDECEĞİZ’

Buradan kendilerine sesleniyoruz;

İşveren şirkete ve onun bağlı olduğu görev holdinge, biz turizm emekçilerinin aylardır ödenmeyen maaşlarının ve tüm yasal hak ve alacaklarının derhal ödenmesini, onlarca işçinin ve ailelerinin mağduriyetlerine son vermeleri için sesleniyoruz.

Zamların, hayat pahalılığının zirveye vurduğu, okulların açıldığı şu dönemde bizlerin yoksulluğa terkedilmesine seyirci kalan tüm yetkilileri, özellikle yasadışı bir şekilde faaliyetlerini sürdüren oteli gereği şekilde denetlemeyen turizm ve kültür bakanlığını, birçoğumuzun sigortasız bir şekilde çalıştırılmasını denetlemeyen ve önlem almayan sosyal güvenlik bakanlığını, ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarını göreve çağırıyoruz. Bir an önce bu mağduriyete son verilsin. Bizler bu otelde patronlar kasalarını doldursun diye değil evimize ekmek götürebilmek için yasal çalışma saatlerinin çok üzerinde sürelerde en ağır işlerde aylarca çalıştık.

Bizler haklı taleplerimiz yerine getirilene kadar direnişimize ve grevimize devam edeceğiz. Hiçbir güç bizi haklarımızı almaktan alıkoyamaz. Bizimle birlikte olan tüm arkadaşlarımızın her birinin haklarını tek tek alana kadar mücadelemiz ve dayanışmamız sürecektir. Bu süreçte bizlerle dayanışma içinde grevimize destek vererek grev çadırımıza gelen ve bize güç veren herkese ve sesimizin duyulmasını sağlayan siz basın emekçilerine teşekkür ederiz.”

TİP MYK ÜYESİ BAŞARAN: DİRENEN ARKADAŞLARIMIZA KÖR VE SAĞIR KALIYORLAR

Emekçilere destek veren TİP MYK Üyesi Yunus Başaran ise şöyle konuştu:

“Size teşekkür ederiz haklarınız için mücadele ettiğinizden dolayı. Çünkü bu zamana kadar alıştılar, biz bu işçileri çalıştırırız sokağa atarız, parasını ödemeyiz, hiç biri de hakkını nasıl olsa savunmuyor rahatlığına alıştılar. Oysa onlar bizden şunu talep etmeyebiliyorlar, ‘ya arkadaşlar bu ay şirket sıkışık, maaşınızı bu ay 1’inde değil de 15’inde ödeyeceğiz. Ya da eleman az günde 12 saat, 14 saat, 16 saat çalışın’ demeyi kendilerine hak görenler, günlerdir bu güneşin altında hak ettikleri ücretlerin almak için direnen arkadaşlarımıza kör ve sağır kalıyorlar. Ama bilsinler ki biz bir arada olduğumuz müddetçe bizim önümüzde durabilecek hiçbir güç yok.

‘BİZ HAKLIYIZ VE MUTLAKA SONUNDA BİZ KAZANACAĞIZ’

Şimdi burada belki de Görev Holding burada bir muhatap bulamamasına güveniyor ama biz o Görev Holding’den de bunun hesabını soracağız. Türkiye İşçi Partisi Emek Bürosu önümüzdeki hafta içerisinde İstanbul’daki merkezlerine gidecek ve bu hak arayışını orada da sürdürmeye devam edeceğiz. Çünkü biz güçlüyüz, biz fazlayız, biz haklıyız ve mutlaka sonunda biz kazanacağız.”