Hakkari’de uzman çavuşa ait aracın çarptığı çocuk yaşamını yitirdi

Hakkari’de uzman çavuşa ait aracın çarptığı çocuk yaşamını yitirdi

5 yaşındaki Erdem Aşkan olay yerinde yaşamını yitirdi.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde bir uzman çavuşa ait aracın çarptığı 5 yaşındaki Erdem Aşkan yaşamını yitirdi. Aşkan’a çarpan uzman çavuşun gözaltına alındığı iddia edildi.

Yüksekova’dan Van güzergahına ilerleyen, Yüksekova İlçe jandarma Komutanlığı’nda görevli uzman çavuşun kullandığı araç, 5 yaşındaki Erdem Aşkan isimli çocuğa çarptı. Aşkan, çarpmanın etkisiyle yolda 50 metre savruldu.

Uzman çavuşun olay yerinden kaçtığı iddia edilirken, çocuk ise yaşamını yitirdi. Olay yeri inceleme ekipleri ve trafik polislerinin yaptığı incelemelerin ardından Aşkan’ın cenazesi Yüksekova Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Olaya ilişkin Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılırken, araç sürücüsü olan uzman çavuşun ise gözaltına alındığı öne sürüldü.

‘BİLİNÇLİ İHMAL İÇERMEKTEDİR’

Hakkari Barosu tarafından olaya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “bilinçli ihmal” vurgusu yapılarak şunlar dile getirildi:

“Yüksekova'da 5 yaşındaki E.A.; Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı'nda görevli uzman çavuşun sevk ve idaresindeki aracın aşırı hız yaparak çarpması ve E.A.'yı 50 metre sürüklemesi suretiyle hayatını kaybetti. Senelerdir polis aracı ve panzerlerin bölgede yaşayan insanların can güvenliği açısından ciddi bir tehdit olduğu yıllardır düzenlenen raporlarla da kayıt altına alınıyorken hiçbir şekilde harekete geçilmeyip önlem alınmıyor olması da bilinçli bir ihmal içermektedir. Yine 4 Mayıs 2017 'de evlerinde uyudukları sırada Muhammed Yıldırım (7) ve Furkan Yıldırım (6) kardeşlerin polis aracının evin duvarını çarparak duvarı yıkması sonucu hayatlarını kaybetmesi polis araçlarının gösterildiği gibi halkın güvenliğinin güvencesi değil aksine hiçbir tehlike yokken dahi bir ölüm aracı olduğunun yansımasıdır.

‘YARGILAMA SÜRECİNDE YER EDİNECEĞİZ’

E.A.'nın ölümünün senelerdir bu denli ısrarlı biçimde devam eden ihmaller yığını göz önünde bulundurulduğunda sistematik bir cinayet olduğunu ısrarla vurguluyoruz. Önleyici tedbirlerin alınması gerektiği yerde trafik magandalarını aratmayacak bir biçimde şehir içinde dahi aşırı hız yapan uzman çavuş ve polislere yönelik herhangi bir yaptırımın olmayışının acı bir sonucunu bir kez daha yaşamış bulunmaktayız. Nitekim E.A'.ya çarpan uzman çavuşla daha birçok faili korumaya yönelik şekli yargılama süreçlerinde rol alan yargıçlar aracılığıyla yaptırımsızlığa yön vermeye çalışılması da devletin sorumluluğunu net bir tabloyla açığa çıkarmaktadır. Fakat uzman çavuşların, zırhlı araçların ve polis araçlarının büründüğü zırh ile çocuk haklarının etkili biçimde korunmasından yoksun politikalar besleyerek bu zırhı kuvvetlendirmeye çalışan devlete rağmen yargılama sürecinde kararlılıkla yer edineceğimizi kamuoyuna duyurmakla, E.A.'nın ailesine sabır diliyoruz.

DAHA FAZLA