Hacıbektaş Belediyesi dergah bahçesini satmıştı: TİP’li yönetim iptal için harekete geçti

Hacıbektaş Belediyesi dergah bahçesini satmıştı: TİP’li yönetim iptal için harekete geçti

TİP’li belediye başkanvekili ve meclis üyeleri, hukuki süreci başlatacaklarını açıkladı.

İleri Haber

Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde Türkiye İşçi Partili (TİP) belediye yönetimi, Türkiye’de yaşayan milyonlarca Alevi yurttaşın “kutsal” kabul ettiği Hacı Bektaş-ı Veli Dergahı’nın bahçesi hakkında, önceki dönem belediye yönetimi tarafından alınan satış kararının iptali için harekete geçti.

Hacıbektaş ilçesinde bulunan ve Türkiye’de yaşayan milyonlarca Alevi yurttaş tarafından “kutsal” kabul edildiği için her yıl yüz binlerce insan tarafından ziyaret edilen Hacı Bektaş-ı Veli Dergahı’nın bahçesi, önceki dönemde Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) belediye başkanı seçilen Arif Yoldaş Altıok yönetiminde bir vakfa satılmıştı.

Başta Hacıbektaş halkı olmak üzere, Alevi yurttaşlar tarafından “skandal” olarak nitelendirilen satışın, çok düşük bir ücret karşılığında yapılmış olması da ayrıca tepki çekmişti.

TİP’Lİ MECLİS ÜYELERİ, SATIŞIN İPTALİ İÇİN HAREKETE GEÇTİ

31 Mayıs seçimlerinde TİP’in desteklediği Bağımsız Belediye Başkanı Ali Kaim ve belediyenin TİP’li meclis üyeleri, söz konusu skandal satışın iptaline yönelik hukuki sürecin başlatılması için harekete geçti.

Belediye Başkanı Ali Kaim, TİP’li Belediye Başkanvekili Leyla Kındış ve TİP’li belediye meclis üyelerinin girişimiyle, Hacı Bektaş-ı Veli Dergahı bahçesinin satışının iptal edilmesi amacıyla dava açılması kararı belediye meclisinde onaylandı.

‘SÖZ VERMİŞTİK, MECLİS KARARIYLA SÜRECİ BAŞLATTIK’

Hacıbektaş Belediyesinin TİP’li Belediye Başkanvekili Leyla Kındış, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Bizler seçimle iktidarı aldığımızda ilk yapacağımız işlerden birinin Hacı Bektaş Dergahı’nda satılan arazinin yeniden Hacıbektaş’a döndürülmesi, Hacıbektaş halkının sahip olduğu noktaya yeniden getirilmesi için mücadele etmek olacağına söz vermiştik. Meclis kararıyla bu süreci başlattık” ifadelerini kullandı.

‘BURASI BİZİM KUTSALIMIZ, SATILMASINDA HİÇBİR KAMU YARARI YOK’

Belediyenin TİP’li Meclis Üyesi Bilge Orhan da konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Bir kararla buranın satışı gerçekleşti ama buna ne Hacıbektaş halkı ne Alevi Bektaşi camiası razı değildi. Satış, fikirleri alınmadan tamamen keyfi bir şekilde yapıldı. Burası bizim kutsal yerimiz. Buranın satışının iptali yönünde yeni gelen Türkiye İşçi Partisi meclis üyeleri ve belediye başkanı olarak meclis kararı aldık. Buranın tekrar belediyemiz lehine alınması, davanın yürütülmesi, gerekli işlemlerin yapılması için ilk meclis toplantısında karar çıkarttık.

Burası şu açıdan önemli, burası bizim kutsalımız. Bizim, Alevi-Bektaşi camiasının göz bebeği bir yer. Buranın satılmasında ne Alevi-Bektaşi camiası için ne Hacıbektaş Belediyesi için hiçbir kamu yararı yoktur. Burası satıldığı fiyata satılacak kadar ucuz bir yer de değildir, maddi değerle ölçülmeyecek kadar değerli bir yerdir. Buranın niye satıldığını biz hiçbir şekilde anlayamamış durumdaydık.

‘BAHÇENİN SATILMASINA VİCDANEN DE AKLEN DE KARŞIYIZ’

Bugün yetki bizde, geçmişte yapılan hatadan dönmek için bir şeyler yapmak istedik. İlk meclis toplantımızda da bunu oy çokluğuyla, 7'ye 2 olarak bunu kabul ettik. Kabul etmeyen iki arkadaş, üzülerek belirtiyorum ki CHP’li meclis üyesi arkadaşlardı. Dergahın bahçesinde böylesi güzel bir yerin bilmediğimiz bir vakfa, yarın ne olacağını kestiremediğimiz bir şekilde devredilmesine biz vicdanen de aklen de karşıyız. Böyle bir şeye hiçbir zaman razı olmadık, bundan sonra da razı olmayacağız.”