
Güvenlik görevlileri emeklerinin karşılığını istiyor!
Akbankta yeni yılla birlikte çalışanlara enflasyonun üzerinde zam yapılırken, sadece güvenlik güvenlik görevlilerine asgari ücret düzeyinde zam yapıldı.
İleri Haber
Akbankta güvenlik görevlileri, maaşlarına yapılan düşük zamlar karşısında hak ettikleri ücreti istiyor. “Artık geçinemiyoruz” diyen emekçiler, ücretlerinin iyileştirmesini, fazla mesai ücreti, yol parası ve çalışma koşullarının düzeltilmesini talep ediyor.
Akbankta yeni yılla birlikte çalışanlara enflasyonun üzerinde zam yapılırken, sadece güvenlik güvenlik görevlilerine asgari ücret düzeyinde zam yapıldı.
Bunun üzerine “Artık geçinemiyoruz” diyen güvenlik görevlileri, sosyal medyada #AkbankÖggHaklarınıİstiyor hashtagi altında sorunlarını ve taleplerini haykırıyor.
'SÜREÇ TAŞERONLAŞMA İLE BAŞLADI'
Konuya ilişkin Banka ve Finans Emekçileri Dayanışma Ağı tarafından yapılan açıklamada da Akbankta güvenlik görevlilerinin sorunlarına dikkat çekilerek, bu sürecin oluşmasına taşeronlaşmanın altı çizildi.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
Akbank güvenlik görevlisi olarak pandemi dönemi başından bu yana büyük risk altında aralıksız çalışarak emeğini ortaya koyan emekçiler yapılan düşük zamlarla ‘’ARTIK GEÇİNEMİYORUZ’’ dedi ve
emeklerinin karşılığını istediklerini açıkladı.
Hepimizin bildiği gibi pandemi döneminde çoğu çalışan evlerine gönderilmiş, şube çalışanları ise dönüşümlü olarak çalışmaya devam etmiştir. Fakat bu dönemde güvenlik görevlileri aralıksız çalışmış ve geçtiğimiz yıl Akbank Esentepe Şubesi güvenlik görevlisi Covid nedeniyle hayatını kaybetmiştir.
Akbank kadrolu çalışanı iken 7 yıl önce taşeron firmaya devredilen Akbank güvenlik personeli 2 yıldır maaşlarına zam yapılmadığını ve asgari ücret zammı ile birlikte asgari ücret tutarının üzerinde 250-TL zam yapıldığını, iyileştirilen yemek ücreti alacaklarının maaşları için de yapılmasını, daha önce kadrolu iken sahip oldukları tüm hakları (silah tazminatı, ikramiye, sağlık hakkı) kaybettiklerini açıkladı.
Akbank güvenlik görevlisi çalışma arkadaşlarımızın taleplerinin yükseltilmesi ve sesi olmak için dayanışma içerisinde olduğumuzu duyuruyoruz.
‘BİZİ BAĞLAYAN VERİLEN VAATLERDİ’
İleri’nin sorularını yanıtlayan bir güvenlik emekçisi, taşeronlaşma süreci ve yaşadıkları sorunları anlattı.
Akbank’da güvenlik görevlilerinin taşeron süreci ne zaman başladı? Bu konuda banka tarafından tarafınıza bilgilendirme yapılırken herhangi bir beyanda bulunuldu mu? Süreç çalışanlar arasında nasıl karşılandı?
Taşerona devir sürecimiz 2015 yılında başladı. Banka tarafından tabii ki bir bilgilendirme yapıldı. İsteyenlere tazminatını alıp ayrılma seçeneği de sunuldu. Birçok arkadaşımız ayrıldı. Biz kalanları ise bağlayan verilen vaatlerdi.
‘YAVAŞ YAVAŞ HİSSETTİRİLMEDEN SÖMÜRÜLDÜK’
Diğer bankalardaki güvenlik görevlisi çalışma arkadaşlarınızın durumunu özetler misiniz? Her banka güvenlik görevlisi taşeron firmada mı çalışmakta? Kadrolu olarak çalışanlar bulunmakta mı?
Taşerona geçiş yaptığımız an itibarıyla bir hak kaybı söz konusu değildi. Zaten öyle olsa baştan kabul edip, devam etmezdik. Zaman içinde yavaş yavaş hissettirmeden sömürüldük. İlk başlarda elimizden alınan sağlık hakları, sonrasında silah tazminatı, sonrasında eksik hesaplanan mesai saatleri, daha da sonrasında hiç hesaplanmayan mesai saati derken zamanla verilmeyen prim ve ikramiyeler ile maaşımız tam anlamıyla çıplak kaldı. Yani çıplak maaşımız gerçekten de çıplaktı.
‘EN KÖTÜ ŞARTLAR AKBANKTA’
Akbank, çalışanlarına 2022 yılı başında yüzde 36,08 zam ve yemek ücretlerinde iyileştirme ile günlük 43.50 TL yemek ücreti ödenmesi konusunda uygulamaya geçti. Güvenlik görevlisi olarak çalışan sizlere yapılan zam oranı nedir? Kaç yıldır zam yapılmamaktaydı? Yemek ücreti günlük ne kadardır? Başkaca yol masrafı gibi almadığınız ve talep ettiğiniz hak ve alacaklar nelerdir?
Diğer bankalar hakkında bilgi sahibi olduklarımı aktarayım; öncelikle tüm bankalar kadrolu değil. En basitiyle 3'e ayırabiliriz: Kadrolu çalıştıranlar, daha sonra kadroya alma koşuluyla bünyesinde çalıştıranlar ve tamamen taşeron çalıştıranlar…
Banka ismi vererek konuşmak istemiyorum lakin gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki şu an en kötü şartlar, benim de mensubu olduğum Akbank ve Tepe Savunma Güvenlik Şirketi ikilisinde.
‘YAPILAN ZAMDA AKBANKIN ETKİSİ YOK’
Diğer bankaların veya başkaca şirketlerde vs çalışan güvenlik çalışanlarında durum nedir? Yapılan zam oranları Akbanktan yüksek midir?
Akbank kendi personeline açıklanan enflasyon verisi üzerinde zam yaptı. İyi yaptı, daha çok yapsınlar. Bizim sorunumuz aynı mekanda çalışıp bizden çok daha fazla maaş alanlar ile değil, bizim sorunumuz aynı işverenin bize hakkımızı vermemesi. Değer göstermemesi.
Bize herhangi bir zam yapılmadı. Devlet tarafından belirlenen asgarî ücret dışında. Ocak ayında 4253 TL maaş aldım. Ve bunda Akbankın bir etkisi yok.
‘TAŞERONA DEVİRDEN SONRA 1 TL FAZLA ÖDEME ALMADIK’
Bir ay önce de (AGİ ödemesini çıkarıyorum, çünkü bu herkeste değişiyor) 2557 TL alıyordum. Akbank tarafından taşerona devredildikten sonra 2020 yılı dahili 1 TL fazla ödeme almadık. Açıklanan asgarî tutar ne ise onu kazandık.
Keza yemek ücreti de aynı şekilde minimum tutarda ödenmekteydi.
2021 yılı için 24 lira (aylık 534 TL) ödenmekteyken bu ödemeyi 2022 yılı için de aynı tuttular. Yersen…
2022 Ocak ayı için bu tutarın yattığını görünce çıldırdık hâliyle (Bulunduğum muhitte bir kâse çorba 25 TL şu an. Siz düşünün)… Twitter harekâtı (#AkbankÖggHaklarınıİstiyor) o gün başladı işte. Sadece 2 gün sonra yemek ücretleri 43.5 TL oldu.
Yol ücreti almamaktayız. Multinet karta ödenen tutara yol dahil diyorlar. Ama değil. O yemek kartı ve ödenen tutar yemek ücreti. Yol parası ödeyecekse hesabıma nakit şeklinde yatırmalı, çünkü Multinet kartımı okutarak metroya, otobüse veya dolmuşa binemiyorum!
TALEPLER NELER?
Talep ettiğimiz hak ve alacakları sıralayalım:
- Her gün şubemizi 08:30'da açmaktayız. Bu fazla mesaiye girer ve 09:00'a hesaplanmalıdır.
- Akşam 18:00’den itibaren fazla mesaidir, hesaplama bu saatten itibaren başlamalıdır.
-Saat 12:30'dan itibaren her dakika fazla mesaidir. Hesaplamaya dahil edilmelidir. 2 gündür 12:45 12:50den sonra anca molaya çıkabiliyorum. Ama karşılığı var mı yok. Şu an hâlâ müşteri bekliyorum mesela.
- Ücretimiz asgarî ücret olmamalıdır.
- Yol parası almalıyız.
- Prim ve ikramiye gibi ödemelerde bizim de hakkımız var; biz de bu bankanın çatısı altında çalışıyoruz.
- Belki de en önemlilerinden biri özel sağlık hizmetinden yararlanmalıyız. Açıklamak gerekirse, konum itibarıyla çalışma sahasında tek bulunan personeliz. Öğle arası olmadan tuvalete bile gidemezken, rahatsızlığım olduğunda hastaneye nasıl gideyim? Randevu düşürmek de ayrı mesele veya yerimize başka birini ayarlamak ayrı mesele. İzin aldığımız günün yevmiyesi + yemek ücreti kesilmesi ayrı mesele. Sağlık haklarımı geri verin ki akşam mesai saatinden sonra veya hafta sonu gidip tedavi olabileyim.
- Belimizde tabanca taşıyoruz. Riskli bir konumdayız. Türlü türlü insan var. Başıma gelebilecek olumsuz durumlara karşın bana silah tazminatı adı altında bir ekstra ödeme yapılması gerekmekte iken bu da gasp ediliyor maalesef…
-Pandemi ödemesi. Çoğunluk veriyor veya sadece 1 banka veriyor diye bir söylem doğru değil. Bir kurum dahi veriyorsa demek ki verilebiliyor, bizim niye olmasın?
Şöyle bir düşünsenize: kapıda müşterileri bekliyorum. Maskesizi geliyor, hastası geliyor, temaslısı geliyor. Ve biz onlarla yüz yüze bakıp HES kodu alıyoruz ellerinden. Doğrudan temas. Aramızda diğer personeller gibi bariyer, flex veya teması engelleyecek bir şey yok.
Hadi pandemi ödemesi yapmıyorsun diğer bankaların modeline geçilebilir. Nedir o? Hesaplara HES kodu tanımlama… Bilinen ilk örnek İstanbulkart için yapıldı. Aynı şekilde bazı bankalarda müşteriler hesaplarına HES kodu tanımladı ve bu sorgulamayı numaratik cihazı otomatik yapıyor. Güvenlik görevlisi değil. Diğer bir model, kapı önlerine konan HES kodu sorgulama cihazına müşteri kendi giriş yaparak içeri girebiliyor. Biz bunların çok uzağındayız çok! Ama reklamlara bakınca yenileşmenin adı Akbank! ArGe yatırımları en çok Akbankta. Ya da adı üstünde reklam bunlar sadece…
- Müşteriye telefonu üzerinden veya ATM'de yardım etmek istemiyoruz. İşlem yapmamalıyız da zaten. Yasak. Personel de biliyor bunu fakat tepki görüyorlar. Niye yapmıyor muşum, elime mi yapışıyormuş… Veya ben kasa giriş-çıkışlarında para çuvalı taşımak istemiyorum. Yok çünkü. Bunlar benim görev tanımımda yok. Akbank yönetimi bu gibi baskıların üzerimizden kaldırılmasını sağlasın.
‘ONLAR ÇOK ALMIYOR, BİZ AZ ALIYORUZ’
Az önce de bahsettiğim taşeron çalıştıran bankalara gelecek olursak, durumları bizden daha iyi. Zaten Tepe Savunmadan farklı olarak birkaç şirket var, onların da durumu bizimki ile aynı değil. Yapılan zamları Akbanktan yüksektir, çünkü Akbankta çalışan güvenlik görevlilerine zam yapılmadı.
Net ödememiz 4253,4 TL. Bir banka, güvenlik görevlisine (yan hakları + yol ücreti ödemesi + silah tazminatı vs. hesabına yatan nakit tutardan bahsediyorum) 9000 TL ödüyor diğeri sadece 4253 TL ödüyorsa orada büyük bir sıkıntı var demektir. Bu durumda onlar çok almıyor, biz az alıyoruz.
‘ULAŞMAK İSTEDİĞİMİZDE ULAŞAMIYORUZ’
Twitterda birçok güvenlik görevlisi çalışanı zam oranı ve diğer haklardaki şikayetini iletti. Banka ve Finans Emekçileri Dayanışma Ağı da dayanışma ve destek içerisinde bulunduğunu ilettti. Bu olanlardan sonra banka tarafından sizlere sözlü veya yazılı geri dönüş yapıldı mı?
Twitter'da yürüttüğümüz (#AkbankÖggHaklarınıİstiyor) çalışma sonrasında yapılan tek aksiyon yemek ücretinin artırılması oldu. Ne Akbank tarafından ne de Tepe Savunma şirketimizden bize karşın bir dönüş yapılmadı. Keza biz onlara ulaşmak istediğimizde ulaşamıyoruz da. Muhatap yok. Site üzerinden duyuru yayımlıyorlar, bir gelişme olursa oradan kendimiz öğreniyoruz.
‘BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR’
Bir güvenlik görevlisinin çalıştığı bankada geçinemediği için intihar ettiği haberlerini hep birlikte üzüntüyle okumuştuk. Bankalar karlarına kar katarken geçinemeyen emekçileri intihar ediyor. Ölümlerin artmaması için acilen iyileştirmeler yapılması gerekiyor. Emekçilerin birlikte mücadelesinin önemli olduğunu düşünüyor musunuz?
Birlikten kuvvet doğar. Her bir ses, sesimizin daha gür olmasını sağlıyor. Dayanışma içinde olmak önemli bir konu. Bütün meslektaşlarımdan haklarını bilip, haklarını istemesini de bilmelerini isterim. Biz susmayacağız.
İntihar eden arkadaşımızın da ailesine baş sağlığı diliyorum. Bu yaşanan acı durumdan sonra yapılanlar onu geri getirmeyecek. Bu intiharı haklı çıkarmaz ama yapılacak olan böyle bir şey yaşanmadan önce yapılmalıydı.