Gülistan Doku 3 yıldır kayıp: Tek şüpheli hala yargılanmadı!

Gülistan Doku 3 yıldır kayıp: Tek şüpheli hala yargılanmadı!

Bugün 5 Ocak 2023… Gülistan Doku’nun Dersim’de kaybolmasının üzerinden tam üç yıl geçti, dosyada hâlâ bir ilerleme sağlanamadı.

Ayşenur Önal

Fotoğraf: Elif Tuna / csgorselarsiv.org

Gülistan Doku’nun kaybolmasının üzerinden geçen 3 yılda hiçbir ilerleme kaydedilmediğini vurgulayan abla Aygül Doku, “Bu dosya karanlıkta bırakıldı, dosyanın aydınlatılmasısın istiyoruz. Gülistan bugün bu karanlıktaysa gözü gören ve kulağı duyan herkes bu vebale ortaktır” diye konuştu.

Gülistan Doku'nun Dersim’de kaybolmasının üzerinden tam 3 yıl geçti. 5 Ocak 2020'de en son Zaynal Abakarov ile görülen Doku'nun kaybolmasına ilişkin soruşturmada hâlâ bir ilerleme kaydedilemedi.

Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi 2. sınıf öğrencisi Gülistan Doku'dan 5 Ocak 2020'den beri haber alınamıyor. Zaynal Abakarov’un Gülistan Doku’yu kaybolmadan önce de darp ettiği ve alıkoyduğu ortaya çıkmıştı. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturmanın şüphelisi ve Gülistan'ın en son görüştüğü kişi olan, Abrakov olaydan sonra kayıplara karıştı. Dosyanın diğer şüphelisi olan Abrakov’un üvey babası, polis memuru Engin Y. hakkında ise Gülistan Doku'nun kişisel bilgilerini hukuka aykırı şekilde elde ettiği ve sosyal medyada paylaştığı gerekçesiyle dava açıldı. Dava kapsamında açığa alınan Engin Y. daha sonra İçişleri Bakanlığı kararıyla meslekten ihraç edildi. Devam eden davasına katılmayan Engin Y. hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Ancak üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen Gülistan Doku'nun kaybolmasına ilişkin yürütülen soruşturmada bir ilerleme sağlanamadı.

‘TEK ŞÜPHELİ ZAYNAL ABRAKOV YARGILANMADI’

Güvenlik adı altında polis ablukasıyla çevrelenmiş Dersim’de 3 yıldır Gülistan Doku’ya dair en ufak bir bilgiye ulaşılamamış olmasını değerlendiren abla Aygül Doku, “3 yıl boyunca 21 yaşında bir kız ortada yok. En son görüştüğü kişi 24 saat bile gözaltına alınmadı, yargılanmadı. Ya bu kişiler yargılanmak istemiyor ya da bu kişinin arkası çok güçlü. Yargılanmamasının nedenini çok merak ediyorum. Ben artık kardeşim olmasını geçtim 21 yaşındaki gencecik kızın kaybolmasını bu kadar akıbetinin belirsiz bırakılmasını gerçekten çok merak ediyorum” diye konuştu.

‘BU KENTTE VE BU KENTİN DIŞINDA HİÇBİR KADIN GÜVENDE DEĞİL’

Gülistan Doku ortada yoksa ve dosya aydınlatılmadıysa hiç kimsenin güvende olmadığını vurgulayan Doku, “Ben kardeşim demekten vazgeçtim eğer bugün 21 yaşındaki gencecik kız avuç içi kadar bir kentte, her yeri Mobese olan bir yerde bulunamıyorsa bu olayda büyük bir soru işareti vardır. Bu kentte ve bu kentin dışında hiçbir kadın güvende değildir. Gülistan’ı geçtim artık ama bütün kadınların güvende olması için herkesin bu dosyaya sahip çıkmasını istiyorum. Gülistan 8 Mart’ta ‘Erkek şiddeti dursun’ dedi, bugünde bizim sesimizi çıkarmaya ihtiyacı var. Hepimiz Gülistan için haykırmalıyız ki Gülistan bu karanlıktan çıksın. Gülistan bugün bu karanlıktaysa gözü gören ve kulağı duyan herkes bu vebale ortaktır” sözlerine yer verdi.

‘DOSYA AYDINLATILSIN DİYE ADLİYE ÖNÜNDE OLACAĞIZ’

“Gülistan Doku nerede?” sorusuna herkesin bir cevap beklediğini kaydeden Doku, “Biz de bu sorunun cevabını alabilmek için tekrardan adliye önünde olacağız ve meşalelerimizi yakacağız. Bu dosya karanlıkta bırakıldı, dosyanın aydınlatılmasısın istiyoruz. Gülistan bulunana kadar, adalet yerini bulana kadar bu davadan da Gülistan’dan da vazgeçmeyeceğiz” dedi.

TİP: GÜLİSTAN DOKU BULUNANA KADAR SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Kadın Bürosu Sözcüsü Aslı Yapar ise, şu sözlere yer verdi:

“Gülistan Doku, 5 Ocak 2020 tarihinden beri kayıp. Ailesinin, o günden bu yana bulunması için göstermiş olduğu çabalar sonuçsuz kaldı. Türkiye'nin her karışında bu konu gündem edildi. "Gülistan Doku Nerede?", "Erkek arkadaşı neden önce yurt dışına çıkarıldı, sonra tekrar çağrıldı?" gibi onlarca sorunun cevapsız kaldığı bu olayın derhal açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Gülistan Doku sadece bir kayıp vakası değildir; Türkiye'de kadınların başına neler geldiğinin, nasıl kaybedildiğinin, bunun nasıl hasır altı edildiğinin çok önemli bir örneğidir de. Bu konu görmezden gelinemez ve üstü kapatılmaz. Gülistan Doku bulunana kadar Türkiye İşçi Partili Kadınlar olarak bu süreci takip edeceğiz ve sormaya devam edeceğiz. Gülistan Doku nerede?”

DAHA FAZLA