Eskişehir'de bir haftada ikinci öğrenci intiharı

Eskişehir'de bir haftada ikinci öğrenci intiharı

Üniversite öğrencisi S.N.R yaşamına son verdi.

Eskişehir Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Öğrencisi S.N.R, kaldığı Mükrime Hatun KYK Kız Öğrenci Yurdunun beşinci katından atlayarak intihar etti.

Geçtiğimiz hafta Eskişehir Anadolu Üniversitesinin merkez yemekhanesinde R.A. adlı öğrenci intihar etmiş, öğrencinin ekonomik problemlerini aşamaması dolayısıyla yaşamına son verdiği öne sürülmüştü.

Evrensel’den Nisa Sude Demirel ve Andaç Aydın Arıduru’nun haberine göre, Eskişehir'de bu kez Eskişehir Teknik Üniversitesi öğrencisi S.N.R yaşamına son verdi.

MÜDAHALELERE RAĞMEN KURTARILAMADI

Eskişehir Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Öğrencisi S.N.R, kaldığı Mükrime Hatun KYK Kız Öğrenci Yurdunun beşinci katından atladı. İhbar üzerine olay yerine gönderilen ambulansla hastaneye kaldırılan kadın öğrenci müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

S.N.R’nin İngilizce hazırlık sınıfında 2 senedir eğitim gördüğü ve sınıfı geçemediği için bunalım yaşadığı ifade edilirken, öğrencinin maddi sıkıntılar yaşadığı ve sosyal yaşantıya adapte olmakta zorlandığı da öne sürüldü.

‘ESKİŞEHİR ARTIK BİR ÜNİVERSİTE KENTİ OLMAKTAN ÇIKMAYA BAŞLADI’

Kentte yaşanan öğrenci intiharlarına ilişkin konuşan Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, şunları dile getirdi:

“Burada asıl mesele üniversite yönetiminin takındığı tavır. Eskişehir’de başta Anadolu Üniversitesi olmak üzere öğrencilerin barınma sorunu gibi pek çok ekonomik sorununa çözüm üretir tarzda değil. Tutumlar bu durumları öteleyen ya da büyüten bir yönde. Örneğin gençler Eskişehir’de ‘Barınamıyoruz’ diyerek parklarda yatmaya başladığında disiplin soruşturmalarıyla üniversitelerinden koparılmaya çalışıldı.

Eskişehir artık bir üniversite kenti olmaktan çıkmaya başladı. En temel sorun da barınma sorunu. Yüksek kiralar, hayat pahalılığı bir işçi emekçi ailesinin çocuğunun eğitimini sürdürmesini zorlaştırıyor.”

‘İNTİHARLARA DAİR BU SUSKUNLUK HAYRA ALAMET DEĞİL’

Barış Akademisyenlerine dönük başlatılan süreç ve akademisyenlere yönelik cadı avı ile akademinin Eskişehir’de adeta sustuğunun altını çizen Alkan, “Sustuğumuz zaman sistem bizi öğütüyor. İntiharlara dair bu suskunluk hayra alamet değil” ifadelerini kullandı.

Eğitim Sen olarak intiharlar konusunda Anadolu Üniversitesi yönetimini uyardıklarını söyleyen Alkan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu olay kadermiş gibi ele alınacak, basında da böyle yazılmaya başlandı. İntiharların temel nedenleri incelenmeden değerlendirmeler başladı. Bizim üniversite yönetiminden ya da iktidardan bir umudumuz yok. Bizim umudumuz mücadelede, Eskişehir demokratik kamuoyunun ortaya koyacağı tavırda. Türkiye’de işçi ve emekçilerin, demokratik kamuoyunun, emekten yana siyasi partilerin mücadelesi her şeyi belirleyecek.