Erkek şiddeti 2023’te de hız kesmedi: 31 kadın cinayeti, 25 şüpheli kadın ölümü

Erkek şiddeti 2023’te de hız kesmedi: 31 kadın cinayeti, 25 şüpheli kadın ölümü

Ocak ayında öldürülen kadınların yüzde 65’i evlerinde öldürüldü.

Fotoğraf: Emre Orman / csgorselarsiv.org

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), 2023 Ocak veri raporunu yayımladı. Raporda, ocak ayında 31 kadının erkekler tarafından katledildiği, 25 kadının da şüpheli şekilde yaşamını yitirdiği açıklandı.

AKP iktidarının İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesiyle birlikte erkek şiddeti hız kesmeden devam ediyor. KCDP, 2023’ün ocak ayında işlenen kadın cinayetleri ile şüpheli kadın ölümlerine ilişkin veri raporunu yayımladı.

‘KADINLAR EN ÇOK ‘REDDETTİKLERİ İÇİN’ ÖLDÜRÜLDÜ’

Rapora göre ocak ayında 31 kadın erkekler tarafından katledildi, 25 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. Katledilen 31 kadından 12’si “boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek” gibi sebepler gerekçesiyle, biri “ekonomik” gerekçelerle, biri “bakım altında olduğu” gerekçesiyle, 2’si “boşanmak isteyen annesinden intikam alma” amacıyla ve biri de “nefret” bahanesi ile öldürüldü. Ocak ayında öldürülen 14 kadının ise hangi bahaneyle öldürüldüğü belirlenemedi.

‘KADINLARIN YÜZDE 35’İ EVLİ OLDUĞU ERKEK TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ’

KCDP raporunda, ocak ayında öldürülen 31 kadının 11’inni evli olduğu erkek tarafından, 4’ünün birlikte olduğu erkek tarafından, 2’sinin eskiden birlikte olduğu erkek tarafından, 3’ü akrabası, birinin kardeşi, 2’sinin babası, 3’ünün oğlu, birinin tanımadığı biri ve üçünün de tanıdığı kişiler tarafından öldürüldüğü ifade edildi. Bir kadın cinayetinde failin yakınlığı belirlenemezken, ocak ayında katledilen kadınların yüzde 35’inin evli olduğu erkek tarafından öldürüldüğü tespit edildi.

‘KADINLAR EN ÇOK EVLERİNDE VE ATEŞLİ SİLAHLA ÖLDÜRÜLDÜ’

2023 Ocak veri raporunda, öldürülen kadınların 20’sinin evinde, 6’sının sokakta, birinin arazide, birinin çocuğunun okulunda ve 2’sinin evin eklentilerinde öldürüldüğü, bir kadının ise nerede öldürüldüğünün belirlenemediği belirtildi. Rapora göre ocak ayında öldürülen kadınların yüzde 65’i evlerinde öldürüldü. 

Kadınların öldürülme biçimlerine de yer verilen raporda, ocak ayında öldürülen kadınların 13’ünün ateşli silahlarla, 10’unun kesici aletlerle, 3’ünün boğularak, 2’sinin darp edilerek, 2’sinin yakılarak ve birinin kimyasal madde ile öldürüldüğü açıklandı. Ocak 2023’te, öldürülen kadınların yüzde 42’sinin ateşli silahla öldürüldüğü görüldü.

Platformun ocak ayına ilişkin yayımladı veri raporunda, KCDP’ye açılan kapatma davasının 8 Şubat’ta görülecek olan duruşması da hatırlatıldı. Raporun söz konusu bölümünde şu ifadeler yer aldı:

‘8 ŞUBAT’TA ÇAĞLAYAN ADLİYESİNDEYİZ’

“Derneğimize açılan hukuksuz kapatma davasının 3.duruşması için 8 Şubat saat 10:00’da Çağlayan Adliyesindeyiz. Yıllardır yetkililerin yapmadıklarını biz kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Kadın cinayetleri verilerini tutuyoruz, öldürülen, şiddete uğrayan kadınların, istismara maruz kalan çocukların davalarını takip ediyoruz, kadınlar korunmak için bize başvuruyor. Bu ay yayınladığımız 2022 yılı Başvuru Karşılama Raporumuza göre geçtiğimiz yıl toplam 1021 kişi derneğimize başvurdu. Tam da bu sebeple Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği Hukuksuz Davalarla Kapatılamaz! Mücadelemize devam edeceğiz, hiçbir kadın asla yalnız yürümeyecek!”

DAHA FAZLA