Erkan Baş: 104 yıl önce halk ‘bitti’ dedi ve bitti, şimdi de son sözü emekçi halk söyleyecek!

Erkan Baş: 104 yıl önce halk ‘bitti’ dedi ve bitti, şimdi de son sözü emekçi halk söyleyecek!

TİP Genel Başkanı Baş, Meclis’teki 23 Nisan Özel Oturumu’nda konuştu.

İleri Haber

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Meclis’teki 23 Nisan Özel Oturumu’nda yaptığı konuşmada, “104 yıl önce halk birleşti ve son sözü söyledi. ‘Bitti’ dedi ve bitti. Şimdi de son sözü emekçi yoksul halk söyleyecek. Hiç şüphemiz olmasın, halk ‘Bitti’ diyecek ve bitecek” ifadelerini kullandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Özel Oturumu gerekçesiyle bugün toplandı.

23 Nisan Özel Oturumu’nda TBMM’de grubu olan partiler adına parti temsilcileri birer konuşma yaptı. Grup temsilcilerinin ardından, TBMM’de grubu olmayan partilerin genel başkanları da 3’er dakikalık konuşmalar yaptı.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş da 23 Nisan Özel Oturumu’nda konuşan genel başkanlar arasında yer aldı.

‘EGEMENLİK İLİÇ’TE HALA TOPRAK ALTINDA OLAN İŞÇİLER NEZDİNDE TOPRAK ALTINDADIR’

Erkan Baş, ulusal egemenliğin başta İliç ve Hatay’da toprak altında olduğunu vurguladığı konuşmasında şunları kaydetti:

“Egemenliğin bir sülaleden, onu temsil eden bir tek adamdan alınmasına giden yolun en büyük adımının 104. yıl dönümü hepimize kutlu olsun. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu tarihi adımı atanları, geride kalan 104 yıl boyunca bu çatı altında emekçi halka hizmet etmiş olan tüm milletvekillerini saygıyla anıyorum.

Değerli yurttaşlar, elbette 23 Nisan’ı kutlamalıyız ama aynı zamanda 23 Nisan’da simgelenen bir mücadelenin hala devam ettiğini hiç ama hiç unutmamalıyız. İşte şurada yazıyor, ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’. Peki 13 Şubat'ta İliç'te maden kazasında toprak altında kalıp 70 gündür bulunamamış 7 işçi... Onlar bu milletten değil mi? Patronlar 3-5 dolar daha fazla kazansın diye günde 13-14 saat çalışıp katledilen işçileri unutursak 23 Nisan'ı konuşamayız. Adını koyalım: Egemenlik bugün o işçiler nezdinde toprak altındadır.

‘CAN ATALAY’ VURGUSU: ‘EGEMENLİK HATAY’DA ENKAZ ALTINDA KALMIŞTIR’

Halk egemenliği diyoruz değil mi? Deprem sonrasında hesap sorması için milletvekili seçilmiş Hatay halkının temsilcisi Can Atalay nerede? Can Atalay cezaevinde ise bugün egemenlik esir alınmış demektir. Başkan açılış konuşmasında ‘yeni anayasa’ çağrısı yaptı. Peki soracağız, başka konular bir yana, mevcut anayasa ayaklar altına alınırken, kanunsuz bir biçimde milletvekilleri tutuklanırken nasıl bir yeni anayasa tartışması yapabiliriz? Esir milletvekilimiz dört duvar arasında bile Hatay halkının acılarının hesabını soruyor, bir buçuk yıldır hala sevdiklerine ulaşamayan insanları arıyorsa egemenlik Hatay'da enkaz altında kalmıştır.

‘HALK EGEMENLİĞİNİ SAVUNAN 17 YAŞINDAKİ UMUT POLAT CEZAEVİNDE, ALIN SİZE ÇOCUK BAYRAMI!’

23 Nisan Çocuk Bayramı değil mi arkadaşlar? 31 Mart'ta seçim yapıldı. Van halkı belediye başkanını seçti. Ama birileri Van halkının seçtiği başkan değil de kaybeden iktidar temsilcisi mazbatayı alsın gibi saçma sapan bir adım attı, halk buna isyan etti. Buna karşı yapılan protestolara katılan, halk egemenliğini savunan 17 yaşındaki kardeşimiz Umut Polat bugün cezaevinde. Alın size ulusal egemenlik, alın size Çocuk Bayramı!

23Nisan Çocuk Bayramı ama gerçekleri konuşalım. Çocuklarımızın tarikat ellerinde nasıl can verdiğini konuşalım, saraylarda yaşayıp binlerce korumayla gezen zenginlerin iktidarında deniz görmeyen, somun ekmeğin arasına pazarda topladığı domatesi koyup yiyen, gece konuda oturup yırtık ayakkabıyla gezen çocukları konuşalım. Okula gidemeyenleri, SMA hastalığı tedavi olamayan çocuklarımızı konuşalım. Son 10 yılda çalışırken hayatını kaybeden 689 çocuk işçiyi, her gün artan çocuk işçiliğini konuşalım. Sadece bu toprakların çocuklarını değil, zengin çocukları gemilerini yürütürken Filistin'de katil İsrail'in bombalarıyla katledilen çocukları da konuşalım. Çocuklarımızın mutlu, huzurlu bir ülkesi için hep beraber konuşalım diyorum.

‘104 YIL ÖNCE HALK ‘BİTTİ’ DEDİ VE BİTTİ, ŞİMDİ DE SON SÖZÜ EMEKÇİ HALK SÖYLEYECEK!’

Sevgili yurttaşlar, dostlar, kardeşler, 23 Nisan saltanat eliyle halkın yoksulluğa, açlığa, savaşlara, acılara sürüklendiği bir yönetimin bitiş öyküsüdür. 100 küsur yıl önce bir hasta adam vardı, şimdi bir bitik adam var. Her türlü hukuksuzluğa, yalana, hırsızlığa rağmen seçimi kaybedince, yenilince aklına gelen ilk sözün ‘Biz bitti demeden bitmez’ olması bir tesadüf değil. Ülkenin bütün kaynaklarını, zenginliğini, demokratik değerlerini bitirmeye yeminli olanların kendisi bitmeye mahkumdur. 104 yıl önce halk birleşti ve son sözü söyledi. ‘Bitti’ dedi ve bitti. Şimdi de son sözü emekçi yoksul halk söyleyecek. Bizi yoksulluğa, borçlara, adaletsizliğe sürüklediğiniz, gündüzlerinde sömürdüğünüz gecelerinde aç yattığımız bu düzen bitecek. Hiç şüphemiz olmasın, halk ‘Bitti’ diyecek ve bitecek.

Tüm emekçileri halk egemenliğine sahip çıkmak için başta yasaklanmak istenen Taksim olmak üzere ülkenin dört bir yanında bir Mayıs kutlamalarına çağırıyorum. Biz ‘Bitti’ diyeceğiz ve mutlaka bitecek.”