Engellilerin ilaçları satıldı, harçlıklarına el konuldu!

Engellilerin ilaçları satıldı, harçlıklarına el konuldu!

320 kişi kapasiteli merkezde yaşanan yeni skandallar açığa çıktı.

Erzurum’daki bir özel bakım merkezinde kalan engellilerin ilaçları ve iğneleri, merkezin çalışanları tarafından eczanelere satıldı. İstismar skandalıyla da gündem olan merkezde engelliler dolandırıldı, harçlıklarına dahi el kondu.

Erzurum Özel Güzide Bakım Merkezi’nde işitme ve konuşma engelli A.K. isimli erkeğin bakıcı personel Sefa V. tarafından cinsel istismara maruz bırakıldığı ortaya çıkmıştı.

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre 320 kişi kapasiteli merkezde yaşanan yeni skandallar açığa çıktı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın raporlarında, merkezdeki engellilerin bir de dolandırıldığı ifade edildi.

‘İLAÇLAR SATILDI, HARÇLIKLARA EL KONULDU’

Bakanlığın 27 Mayıs 2021 tarihli raporda merkezdeki yolsuzluklar tek tek şöyle sıralandı:

- “Sağlık personeli Özgür S. ve Mubin A. engellilere ait olan iğne ve ilaçları anlaşmalı oldukları eczanelere satarak gelir elde etti.

- Merkezde devletin yolladığı engelli harçlıklarının engelliler için harcanmadı, bakım merkezinin ihtiyaçları için harcandı.

- Temizlik personeli Harun K. fiş toplayarak engellilere ait olmayan harcamaları harçlık defterine işledi.

- Sağlık personeli Ali K. merkezin yakınında Börekli Market adıyla konteyner dükkan açtı, engelli bireylerden siparişler aldı. Ürünler iki katı fiyatla satılarak engelli harçlıklarından menfaat sağlandı.

- Merkezde yaşanan olumsuz\istenmeyen olaylara tepkisiz kalmayan personel istifaya zorlandı.”

DENETLEME YAPILMASINA KARAR VERİLDİ

Bakanlık ise Özel Güzide Bakım Merkezi’nde genel denetim yapılmasına karar verdi. Bakanlığa bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Müdürlüğü tarafından bir denetçi gönderileceği de kararlaştırılırken denetimlerin ve hukuki süreçlerin sonucu ise bilinmiyor.

Merkezin yetkilileri ise bir açıklama yapmadı.