‘Engelli kadına tecavüz’ davası: ‘Sanığın tutukluluğuna devam’ kararı

‘Engelli kadına tecavüz’ davası: ‘Sanığın tutukluluğuna devam’ kararı

Y.S., ablasının eşi H.G. tarafından cinsel saldırıya maruz bırakılmış ve olayın ortaya çıkmasıyla, H.G. tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Tugay Candan - [email protected]

Tekirdağ’da yüzde 70 oranında akli engeli bulunan Y.S. isimli kadına tecavüz eden H.G.’nin yargılandığı davanın 3. duruşmasında baronun “davaya katılma” talebi reddedildi. Mahkeme H.G.’nin tutukluluğunun sürmesine karar verdi.

Tekirdağ’ın Kapaklı ilçesinde 32 yaşındaki yüzde 70 zihinsel engelli raporu bulunan Y.S., ablasının eşi H.G. tarafından cinsel saldırıya maruz bırakılmış ve olayın ortaya çıkmasıyla H.G. tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

İDDİANAMEDEN DERLEME:

Y.S., Tekirdağ’ın bir ilçesinde yaşayan ve şu an 32 yaşında bulunan bir kadın. Y.S.’nin “sürekli nitelikte orta mental rederdasyon” nedeniyle yüzde 70 engelli raporu var. Yani Y.S. ‘nin engeli bilinen ismiyle “zeka geriliği”. Y.S. bu engelinden dolayı hayatını idare ettiremiyor, sürekli yardıma zaman zaman muhtaç, engeli sürekli ve vasi tayinine ihtiyaç duyuyor.

Y.S. daha 15 yaşındayken öz babasının cinsel istismarına maruz kalıyor. İstismarcı yargılanıyor ve Yargıtay’da kesinleşen ceza ile hala cezaevinde.

Aradan birkaç yıl geçiyor. 2010 yılına gelindiğinde bu defa Y.S.’nin ablasının o dönemki eşi Y.S.’ye nitelikli cinsel saldırıda bulunuyor. İki dönem olmak üzere toplamda 5 yıl cezaevinde kalıyor.

H.G. hakkında “nitelikli cinsel saldırı” suçlamasıyla Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın üçüncü duruşması dün görüldü.

Bakımevinde bulunan Y.S. ve tutuklu bulunan H.G.’nin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) dahil olduğu duruşmaya Tekirdağ Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu üyesi olan avukatlar da katılım gösterdi.

BARONUN ‘KATILMA’ TALEBİ REDDEDİLDİ

Avukatlar, “Kanundan kaynaklı olan görevimiz ve kadınlara karşı şiddetin sistematik hale gelmesi nedeniyle baroların mücadeleye dahil edilmesi gerekiyor. Dahil edilmesi gerekiyor ki bu olaylar son bulabilsin” diyerek Tekirdağ Barosu’nun “davaya katılım” talebini iletti.

Sanık avukatı “davanın kadına şiddet içeren bir dava olmadığı” iddiasıyla talebin reddini istedi.

Talep, baronun “cinsel saldırı suçundan açılan davada suçtan doğrudan zarar görmemesi sebebiyle katılma hakkı bulunmadığı” gerekçe gösterilerek, reddedildi.

İDDİANAMEDEN DERLEME:

Yıl 2022 oluyor. Y.S.’nin ablasının ikinci eşi H.G., Y.S.’nin annesinin evine geliyor. Burada Y.S.’ye nitelikli cinsel saldırıda bulunuyor. Bir hafta sonra yine aynı eve elinde bir krem ile geliyor. Evde Y.S.’nin yeğeni olan ve lise öğrencisi bir kız çocuğu var. Bu çocuk, aynı zamanda H.G.’nin de üvey kızı. H.G. o gün Y.S.’ye bir kez daha nitelikli cinsel saldırıda bulunuyor.

Y.S.’nin yeğeni bu fiile şahit oluyor. Okulda rehber öğretmenine “teyzesini çıplak, H.G.’yi ise cinsel organı görünecek şekilde yarı çıplak gördüğünü” anlatıyor. Öğretmenin ilgili kurumlara bildirmesinin ardından H.G. gözaltına alınıyor.

MÜTALAA: ‘H.G.’NİN TUTUKLULUĞU SÜRSÜN’

Mütalaasını açıklayan savcı, H.G.’nin tutukluğunun devamını istedi. Sanık H.G. mütalaaya itirazla tahliyesini istedi.

‘TUTUKLULUĞA DEVAM' KARARI

Mahkeme, H.G.’nin tutukluluğunun devamına ve davanın 21 Kasım’a ertelenmesine karar verdi.

DAHA FAZLA