Enes Kara için açıklama yapan TİP'li Öğrenciler, 'Cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla hakim karşısına çıktı

Enes Kara için açıklama yapan TİP'li Öğrenciler, 'Cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla hakim karşısına çıktı

Davanın ilk duruşması görüldü.

İleri Haber

Tarikat yurdunda yaşamına son veren Enes Kara için yapılan eyleme katılan TİP'li Öğrenciler, hakim karşısına çıktı. Ertelenen dava sonrası adliye önünde yapılan açıklamada, "'İktidar, tarikat ve cemaat yurtlarında işlenen her suçun sorumlusudur' diyoruz" denildi.

Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi 20 yaşındaki Enes Kara'nın kaldığı tarikat yurdundanki baskıları anlattığı bir video yayımlamasının ardından yaşamına son vermesi üzerine Türkiye İşçi Partili Öğrenciler tarafından, İstanbul'da 11 Ocak tarihinde basın açıklaması yapılmıştı.

Kadıköy'de Süreyya Operası önünde yapılan açıklamaya katılan 4 öğrenci hakkında ise "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla dava açılmıştı.

Açılan davanın ilk duruşması, bugün İstanbul Anadolu 63. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Savcı, öğrenciler hakkında "Enes'in katili saray düzenidir" ifadeleri nedeniyle cezalandırılmasını istedi. Yargılanan öğrenciler ise suçlamaya gerekçe gösterilen "Tarikat yurtları kapatılsın! Enes'in katili saray düzeni" pankartlarının suç içermediğini belirterek, Anayasal demokratik haklarını kullandıklarını ve bahse konu ifadelerin politik eleştiri olduğunu vurguladı.

Dava, 21 Kasım saat 09.20'ye ertelendi.

DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMA

Duruşmanın ardından adliye önünde bir araya gelen TİP’li Öğrenciler basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı TİP’li Öğrenciler adına Ilgaz Özer yaptı.

'SESİMİZİ DUYMAYANLAR, 'SARAY REJİMİ ENES’İN KATİLİDİR' DEDİĞİMİZİ DUYUP BİZE DAVA AÇTI'

10 Ocak 2022 tarihinde kalmak zorunda olduğu tarikat yurdundaki baskılara dayanamayarak intihar eden Enes Kara için düzenledikleri basın açıklamasının hedef gösterildiğini ve haklarında "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla dava açıldığını hatırlatan Özer, "Sesimizi duymayanlar, kulağının üzerine yatanlar, 'Saray rejimi Enes’in katilidir' dediğimizi duymuş ve bize dava açmışlar" dedi.

Özer açıklamasına şöyle devam etti:

"Bizler barınma krizine ödenek ayrılsın, kullanılmayan kamu binaları yurda dönüştürülsün ve mevcut yurtlardaki koşullar iyileştirilsin dedikçe sesimizi duymayanlar, kulağının üzerine yatanlar, 'Saray rejimi Enes’in katilidir' dediğimizi duymuş ve bize dava açmışlar.

'İKTİDAR, TARİKAT VE CEMAAT YURTLARINDA İŞLENEN HER SUÇUN SORUMLUSUDUR'

Enes Kara’nın intiharıyla bir kez daha gördüğümüz gibi öğrencilere yurt açmayan, barınma krizine cevap üretmeyen iktidar, öğrencileri tarikat ve cemaat yurtlarına mecbur bırakarak suç işlemektedir.

'İktidar, tarikat ve cemaat yurtlarında işlenen her suçun sorumlusudur' diyoruz. Dava açılmasına sebep olan sözlerimizden de bir adım geri atmıyoruz. 'Tarikat ve cemaat yurtları acilen kapatılmalı' demekten, 'Enes’in katili saray rejimidir' demekten bir adım geri atmıyoruz ve vazgeçmiyoruz!"