Emekliler, 41 ilde sokağa çıktı: ‘Emekli üretti, Saray tüketti’

Emekliler, 41 ilde sokağa çıktı: ‘Emekli üretti, Saray tüketti’

Yüzlerce emekli, açlık ve yoksulluk şartlarına karşı sokağa çıktı.

Tüm Emeklilerin Sendikası tarafından 41 ilde düzenlenen eylemlerde sokağa çıkan yüzlerce emekli, AKP iktidarının emeklileri mahkum ettiği sefalet koşullarını protesto etti. Onlarca ilde düzenlenen eylemlerde, “Emekli üretti, Saray tüketti” sloganları atıldı.

Aralarında İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Eskişehir, Mersin ve Artvin gibi illerin de bulunduğu 41 ilde yüzlerce emekli, Tüm Emeklilerin Sendikası’nın çağrısıyla bugün sokağa çıktı.

BirGün’den Dilan Esen’in haberine göre, 41 ilin sokaklarında “Emekliler üretti, Saray tüketti” sloganları atıldı.

İstanbul’da Kadıköy İskelesi’ndeki Atatürk heykelinin önünde düzenlenen eyleme Tüm Emeklilerin Sendikası’nın üyeleri katılırken, yoldan geçen emekliler de destek verdi.

‘BU İKTİDAR BİZE ‘SİZE VERECEK PARAMIZ YOK’ DEDİ’

Burada konuşan Tüm Emeklilerin Sendikası İstanbul Şubeler Sözcüsü Mustafa Durna, şunları kaydetti:

“Emekliler susmuyor, artık korkmuyor. Daha birkaç gün önce polis ve astsubay emeklileri iktidara kırmızı kart gösterdi. İktidardan alacağımız var. Bu iktidar çocuklarımızın torunlarımızın ekmeğini çaldı. Ankara’daki Ayşe teyze çürük sebze toplarken ‘Utanıyorum’ dedi. 91 yaşındaki Dürdane teyze ayağında terlikle bu soğukta ucuz ekmek kuyruğuna girdi. Emekliler eğer açlık kuyruklarındaysa bunun sebebi, utanması gereken iktidar. Devlet bize ‘Seni refah ve huzur içinde, sağlıklı bir ortamda yaşaracağım’ diye söz verdi. Şimdi kanser hastasının ‘3 ayda ölürüm’ diye ağladığını gördük. Bir kahve içsek 50 lira. 10 bin lira alan emekli günde bir kahve bile içemez.

Bu iktidar bize ‘Size verecek paramız yok’ dedi. Emekli ikramiyelerini 3 bin lira olarak lütfetti. Biz kimseden cep harçlığı istemiyoruz. Biz açlık ve yoksulluğa mahkûm edilirken bu paralar nereye gitti? Bu paraları TÜİK’in enflasyon rakamlarıyla işçinin parasından emeklinin aylığından çaldılar, KKM’ye gitti, Londra’daki tefecilere, dolar milyonerlerine gitti. Bunun hesabı sorulacak. O çalınanların belgesi çıkacak ve ‘Yüzüğümden başka bir şeyim yok’ diyene de ‘Nerden buldun’ diye sorulacak. İnsanca yaşam hakkımızdan da örgütlenme özgürlüğümüzden de vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

‘EMEKLİLERİN TEK GİDEBİLDİĞİ YER, PARKLARDAKİ BELEDİYE BANKLARI OLDU’

Basın açıklamasını okuyan Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen ise sözlerine, “AKP ve paydaşları artık ülkeyi yönetemiyor” diyerek başladı. Ülkedeki yönetim krizine dikkat çeken Ergen, AKP’nin iktidarda olduğu 22 yıl boyunca vahşi kapitalizmin neoliberal politikalarını acımasızca uyguladığına değinerek şunları dile getirdi:

“Yarattıkları siyasi ve ekonomik kaostan, siyasal İslamcı tek adam yönetimini yukarıdan aşağıya yapılandırdılar. Bu yönetim anlayışı emeklilere derin yoksulluk, açlık, daha doğrusu ölüm sınırında bir yaşam olarak geri döndü. Emekliler bırakın beslenmeyi, yatağa aç giriyor, karnını doyuramıyor. Emekliler adeta sürüm sürüm sürünüyor. Emeklilerin tek gidebildiği yer, parklardaki belediye bankları oldu. Boş bank bulan şanslı sayılıyor. Tabii hava soğuk veya yağışlı değilse... Emeklilerin kaliteli yaşlanmasının ölçütü,  banklara hapsedilen bir yaşam oldu. Bu onur, bu iktidarın!

İKTİDARA ÇAĞRI: ‘ACİL ÇÖZÜM ÜRETİN’

Acil çözüm üretin. BES- AR’IN araştırmasına göre açlık sınırı 22 bin 834 lirayı, yoksulluk sınırı 60 bin 757 lirayı aştı. Bekâr bir çalışanın sadece yaşam maliyeti 26 bin 970 lira. Bu hayat pahalılığında, her üç emekliden ikisinin 10 bin lira aldığı biliniyor. Bu durumda emeklilerin nasıl geçinebildiğini hesaplamak, yüzyıllardır çözülemeyen matematik probleminden zor! Yoksul yaşamak için bile 60 bin 750 liraya ihtiyaç varken 10 bin lira ile bütün bu girdilerin karşılanmasını çözen varsa beri gelsin. Emeklinin cebinde paranın çalındığını bilim kanıtlarıyla açıklanıyor. Sonuçta bütün emeklilere haksızlık yapılıyor. Bedelini peşin ödediğimiz emeğimizin değerlendirilmediği ortada. Prim güncelleme katsayı hesabında, bile-isteye hile yapılıyor. Buna sessiz mi kalacağız?”

‘EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI, İŞE YENİ BAŞLAMIŞ EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞINA EŞİTLENMELİ’

Konuşmasının devamında emeklilere seslenen Ergen, şunları kaydetti:

“Boş vaatlere kulak asmayın, haklarınızın çalınmasına sessiz kalmayın. Kurtuluş kendi ellerinizde. Onun da yolu örgütlenmekten geçer. AKP ve iktidar ortaklarının yüzdelik maaş artışları bir çözüm değil. 2008’de uygulamaya konulan ‘Sosyal Güvenlik Reformu’ derhal iptal edilmeli. Memurlara verilen seyyanen ödenek, bütün emeklilerin maaşına hemen eklenmeli ve en düşük emekli maaşı, işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmeli. Prim günü, çalışma koşulları, eğitim gibi diğer kriterler göz önüne alınarak maaş ayarlamaları yapılmalı. İntibak yasası tez zamanda çıkarılmalı. Bayram ikramiyesi diye ödenen ve ayıplı bir hale dönmüş ödeme kaldırılmalı, yerine yılda 4 kere ve asgari ücret düzeyinde ödeme, ikramiye olarak her emekliye ödenmeli. Sağlığa erişim kolaylaştırılmalı ve istisnasız sağlık katkı payları kaldırılmalı. Bütün hastanelerde her türlü muayene, tetkik ve tedavi ücretsiz olmalı. Emekliler için ‘Toplu Sözleşmeli Sendika’ yasası çıkarılmalı. Sendikalarımıza dokunulmamalı. Sendikalara açılan kapatma davaları geri çekilmeli ve her türlü keyfe keder uygulamalara son verilmeli.”