Emek ve Özgürlük İttifakı’ndan ‘Cihan Aymaz’ eylemi

Emek ve Özgürlük İttifakı’ndan ‘Cihan Aymaz’ eylemi

Müzisyen Cihan Aymaz, “istek şarkıyı çalmadığı” bahanesiyle dün katledildi.

İleri Haber

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde sokak müzisyenliği yapan Cihan Aymaz’ın, “Ölürüm Türkiyem” isimli şarkıyı çalmadığı bahanesiyle dün Mehmet Caymaz isimli şahıs tarafından öldürülmesine karşı, bugün Emek ve Özgürlük İttifakı tarafından Aymaz’ın öldürüldüğü yerde bir basın açıklaması düzenlendi. Açıklamada, “Gencecik hayatlara mal olan iktidarın nefret siyasetinin tezahürü olan bu vahşeti kınıyoruz” denildi.

30 yaşındaki sokak müzisyeni Cihan Aymaz, dün akşam saat 19.00 sıralarında Kadıköy Rıhtım’da şarkı söylediği sırada, kendisinden “Ölürüm Türkiyem” isimli şarkıyı çalmasını isteyen Mehmet Caymaz’ı reddetmesi üzerine Caymaz tarafından katledilmişti.

EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI’NDAN BASIN AÇIKLAMASI

Emek ve Özgürlük İttifakı, bugün Cihan Aymaz’ın öldürüldüğü yerde bir basın açıklaması düzenledi. İttifakın ortak basın açıklamasında şu sözlere yer verildi:

“Kadıköy rıhtımda 30 yaşındaki sokak müzisyeni Cihan Aymaz, yanında bulunan ses sistemiyle müzik çalıp şarkı söylerken, görgü tanıklarının aktardığına göre kendisine yaklaşan Mehmet Caymaz isimli kişi ‘Ölürüm Türkiyem’ adlı şarkıyı söylemesini istemiş. Yıllardır Kadıköy’de sokak sanatçısı olan ve genelde Kürtçe şarkılar söyleyen Cihan Aymaz, tekçi anlayışın ve faşizmin sembolü olmuş bu şarkıyı söylemeyi reddedince tartışma çıkmış ve katil cebinden önceden hazır ettiği bıçağı çıkarıp Cihan’ın kalbine saplayıp müzisyen Cihan Aymaz’ın yaşamını yitirmesine neden olmuştur.

‘İKTİDARIN NEFRET SİYASETİNİN TEZAHÜRÜ OLAN BU VAHŞETİ KINIYORUZ’

Gencecik hayatlara mal olan iktidarın nefret siyasetinin tezahürü olan bu vahşeti kınıyoruz. İktidarın kendisinden olmayan sanatçılara karşı örgütlediği anlayış, sahnelerde, sokaklarda şiddet olarak ortaya çıkmakta ve gencecik hayatlara mal olmaktadır. Sanatı ve sanatçıyı kendi tekeline almaya çalışan iktidar, müzisyenlere sahne verilmesini engellemekle kalmıyor, sokaklarda müzik yapmaya çalışan sanatçıları da kriminalize ederek hedef haline getiriyor. Sahnelerde ve sokaklarda her zaman sanatını icra etmeye çalışan tüm sanat emekçilerinin yanında olduğumuzu belirtiyor, yaşamını yitiren müzisyen arkadaşımızın ailesine başsağlığı ve sabır diliyoruz.

Sanat, her yerde kendini var etmeye devam edecektir. Tüm dillerin ve kültürlerin ezgileri bu sokaklarda ve meydanlarda özgürce çalınıp söylenene kadar mücadeleyi büyüteceğiz.”

'CİHAN, ANADİLİNDE BU TOPRAKLARDA ÖZGÜRCE SANATINI YAPMAK İSTEDİ'

Okunan basın açıklamasının ardından yüzlerce yurttaş, Cihan Aymaz’ın katledildiği yere yürüyerek ellerindeki beyaz karanfilleri Aymaz’ın katledildiği yere attı.
Aymaz’ın katledildiği yerde konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadıköy İlçe Eş Başkanı Koray Türkay ise şu sözleri kaydetti:

“Cihan dün burada katledildi. İstediği şey şuydu; ana dilinde kendi kültüründe bu topraklarda özgürce sanatını yapabilmek. Bunun için evet gerekli olan şey kararlılık irade ve cesaret. Bunu söyleten bize Cihan’ı aramızdan kaybettiğimiz bu somut durumdur. Ve cihan, kendi kimliğini kendi dilini kendi kültürünü inkâr eden bir anlayışa karşı çok net bir tavır koydu. Tavrın karşısında bir bedel olduğunu elbette biliyordu. Hepimizin bildiği gibi bu tekçi anlayışa karşı verdiğimiz mücadelenin bedelini biliyoruz, ödedik, öderiz. Cihan bu bedele karşı tavrından taviz vermedi. Cihan aramızdan ayrıldı. Ama Cihan’ın bize bıraktığı iradedir irade. Gururdur. Faşizme karşı bir tavrı miras bıraktı cihan. Kültürüne, ana diline karşı gerçekleştirilen saldırıya karşı tavrı netti. Bizim de cihan gibi tavrımızı net bir şekilde ortaya koymamız gerekir."