Elektrik dağıtım şirketleri TEİAŞ'a borçlarını ödemedi

Elektrik dağıtım şirketleri TEİAŞ'a borçlarını ödemedi

Ödenmeyen borca, Sayıştay raporunda işaret edildi.

Elektrik dağıtım şirketlerinin TEİAŞ'a borçlarını ödemediği Sayıştay raporunda yer alırken, konuya ilişkin soru önergesi veren CHP'li Türker Ateş, faturanın yine vatandaşa çıktığını söyledi.

Sayıştay'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na ilişkin denetim raporunda, elektrik dağıtım şirketlerinin Türkiye Elektrik İletim AŞ'ye (TEİAŞ) olan borçlarını zamanında ödemediği belirtildi. Raporda, "Elektrik dağıtım şirketlerinin, sistem kullanım anlaşmaları kapsamındaki iletim bedeli ödeme yükümlülüklerini zamanında yerine getirmemeleri, TEİAŞ'ın ticari borçlanma yoluyla finansman sağlamasına, dolayısıyla elektrik iletim hizmet maliyetinin artmasına yol açmaktadır" denildi.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bolu Milletvekili Türker Ateş, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Ateş, "İktidara yakın elektrik dağıtım şirketleri TEİAŞ'a elektrik iletim bedeli borçlarını ısrarla ödemiyorlar. Şirketler borçlarını ödemeyince, TEİAŞ 2022 yılında 9,5 milyar lira zarar etti. Yandaşlara yapılan kıyak, kamu şirketlerini borç batağına sürüklüyor. Fatura, her zaman vatandaşa çıkıyor" dedi.

'YANDAŞLARA KIYAĞIN FATURASI VATANDAŞA ÇIKIYOR'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Ateş, şunları kaydetti:

"TEİAŞ’ın toplam borcu 40 milyar liraya dayanmış durumda. Bu şartlardaki bir kamu şirketinin bir kuruş alacağını bile tahsil etmeme lüksü yok. Kurum alacağını tahsil etmeyince borçlandı. Borçlanınca da hizmet faaliyeti ve faturalar otomatik olarak artıyor. Yandaşlara kıyağın faturası yine vatandaşa çıkıyor."