Eğitim Sen İstanbul 5 Nolu Şube, okuldaki istismarı duyurdu: Fail serbest bırakılmış!

Eğitim Sen İstanbul 5 Nolu Şube, okuldaki istismarı duyurdu: Fail serbest bırakılmış!

Eğitim Sen İstanbul 5 Nolu Şube tarafından bugün yapılan bir yazılı açıklamayla Türk Kızılayı Kartal Anadolu Lisesi’nde yaşanan skandal ortaya çıktı.

İleri Haber

Eğitim Sen İstanbul 5 Nolu Şube’den yapılan açıklamada Türk Kızılayı Kartal Anadolu Lisesi’nde bir öğrenciye cinsel istismarda bulunan öğretmenin 4 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildiği duyuruldu. Açıklamada, “Yargı ve soruşturma sürecinin takipçisiyiz. Çocuk istismarının meşrulaştırılması anlamına gelecek tüm uygulamaların karşısında olacağımız bilinmelidir” denildi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 5 Nolu Şube tarafından bugün yapılan bir yazılı açıklamayla Türk Kızılayı Kartal Anadolu Lisesi’nde yaşanan skandal ortaya çıktı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

Son yıllarda kadına ve çocuğa yönelik şiddet, baskı ve istismarın hiç olmadığı kadar arttığı ülkemizde her gün yeni bir istismar olayı yaşanmaya devam ediyor. Eğitim ortamlarında, okullarımızda yaşanan cinsel istismarların üzerini örtmeye, yönelik açıklamalar; yakın tarihte basına yansıyan Antalya Muratpaşa Anadolu Lisesi’ndeki taciz iddiasına rağmen müdür yardımcısının hala aynı okulda görev yapmaya devam etmesi gibi Milli Eğitim Bakanlığı’nın çocuk istismarının meşrulaştırılması anlamına gelecek tüm uygulamaları öğrencilerimize dönük cinsel istismar ve cinsel saldırıların artmasına yol açıyor.

SERBEST BIRAKILDI

Son olarak İstanbul Kartal ilçesinde bulunan Türk Kızılayı Kartal Anadolu Lisesi’nde 10.sınıfta okuyan bir kız öğrencimizin dört ay önce aynı okulda çalışmakta olan öğretmen H.Ç.’nin sözlü ve fiziki cinsel tacizine uğradığını okul müdürü ve rehber öğretmenine beyan etmesi üzerine, ailesinin İl MEM’ e ve emniyete suç duyurusunda bulunması sonucunda hakkında soruşturma açıldığını ve mart ayında tutuklandığını öğrenmiş bulunuyoruz. Kız öğrencimize atılan mesajların, okul kamera görüntülerinin de incelendiği yargılama sürecinde fail H.Ç. 4 aydır tutuklu olarak yargılanırken 21 Haziran 2023’te ilk mahkemesi sonucu tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştır.

Failin uzaklaştırma kararı olmasına rağmen 6284 Sayılı yasanın uygulanmaması nedeniyle birçok kadının çocuğun hayatını kaybettiğini basına yansıyan haberlerden biliyoruz. Bu nedenle failin tahliyesi öğrencimizin ailesini tedirgin etmiş ve çocuklarını güvende gördükleri başka bir ikamete göndermek zorunda kalmıştır.

Anayasa’nın 41. maddesi “Devlet, çocukları her türlü istismara ve şiddete karşı koruyucu tedbirleri alır.” hükmüyle devlete yükümlülük getirmiştir. Türk Ceza Kanunu’nun 77. maddesinde ise çocuklara yönelik cinsel istismar, “insanlığa karşı işlenen suçlar” kapsamında değerlendirilmiştir.

Öğrencilerimizin güvenli bir yaşam sürmesi için failleri cesaretlendiren, mağduriyetleri derinleştiren politika ve uygulamalardan vazgeçmeli, çocukların sağlıklı, güvenli koşullarda eğitim alma hakkı sağlanmalıdır.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Eğitim Sen İstanbul 5 Nolu Şube olarak öğrencimizin ve ailesinin yanındayız, yargı ve soruşturma sürecinin takipçisiyiz. Çocuk istismarının meşrulaştırılması anlamına gelecek tüm uygulamaların karşısında olacağımız bilinmelidir. Hiçbir öğrencimizin şiddete, tacize, istismara maruz bırakılmasına asla müsaade etmeyeceğiz, istismara karşı sessiz kalmayacağız.

DAHA FAZLA