Edremit Belediyesi zeytinliği ranta açacak

Edremit Belediyesi zeytinliği ranta açacak

Edremit Belediyesi köylülerin yıllardır emek verdiği zeytinliği ranta açmaya hazırlanıyor.

İleri Haber

Türkiye’de kamuya ait araziler, cennet koylar, eğitim ve dinlenme tesisleri özelleştirme kapsamında haraç mezat satılmaya devam ediyor. Balıkesir’in Edremit ilçesinde bulunan Pınarbaşı köyünde de kamunun yıllardır kolektif bir şekilde diktiği zeytin ağaçlarının bulunduğu meydan belediye eliyle ranta açılıyor.

Yıllarca zeytincilik ve zeytin tarımı ile geçinen Pınarbaşı köylülerinin zeytinlikleri Edremit Belediyesi tarafından ranta açılmak isteniyor. 6 dönümlük zeytinlik alanı ranta kurban etmek istemeyen köylüler hukuksal mücadeleye hazırlanırken, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Edremit İlçe Örgütü ziyaret gerçekleştirdi.

KÖYLÜLERİN YILLARDIR VERDİĞİ EMEK BETONA GÖMÜLECEK

Her konuda destek olacaklarını duyuran TİP Edremit İlçe Örgütü üyeleri, ziyarette şu sözlere yer verdi:

“Rantçı çeteler, ihaleci müteahhitler ve komisyoncu bürokratlar yine doğaya karşı önce kültürünü yok etmeye çalışanlar, şimdi doğasını katletmeye çalışıyorlar, yarında insanını sürecekler. Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Pınarbaşı köyünün doğasına ve ana geçim kaynağına göz diken Edremit Belediyesi ve birlikte suç işleyecekleri ithal müteahhitler ekonomik rant elde edip köylülerin emeğini hiçe sayarak Kaz Dağları'nda yeni bir beton yığını hedefliyorlar.

Köyün evleri bile oradaki insanların kültürünü yansıtıyor ve bölgede tarihsel bir değer olarak görülen bu köy, yıllarca zeytincilik ve zeytin tarımı ile ekonomisini sağlamıştır. Köy halkının ortak yaşam kültürünün en değerli eseri, birlikte bütün köyün faydalanabileceği bir zeytinlik oluşturmaları olmuştur. Köylüler kendi imkanlarıyla güçleri oranında biri 3, biri 5, biri 10 zeytin ekerek 6 dönümlük bir alana zeytinlik yapmışlardır. İhtiyacı olanların istediğinde erişebileceği bu zeytinlik, Pınarbaşı köylülerinin ortak değeridir.

Balıkesir'in büyükşehir olmasıyla birlikte beldelerin birleşerek belediyelere dönüşmesi, Pınarbaşı'nı köy statüsünden çıkarıp mahalle statüsüne sokmuştur. Bu durumda köylülerin ortaya koyduğu bütün emeği Edremit Belediyesi'nin inisiyatifine bırakmıştır. Bir yerden rant elde etmek için öncelikle bölgedeki insanlardan kurtulmak gerektiği düşüncesiyle adım adım belediye bu konuda çalışmıştır.

‘DOĞAMIZIN LEHİNE SONUÇLANANA KADAR TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Önce kültürlerini ellerinden alacak şekilde hareket ederek bölgesel gelişimi engellemiş ve insanları başka bölgelerden ihtiyaçlarını karşılamaya itmiştir. Bu durum köydeki gençlerin göç etmesine sebep olmuştur. Aç gözlülükte sınır tanımayan rantçılar şimdi de köylülerin ortak emeğiyle yapılmış olan ve köyün ihtiyaç sahibi yerli halkının yaşamasını sağlayan 6 dönümlük zeytinliğe göz dikmiş. 29 Ağustos Salı günü bu zeytinliği ihaleye çıkarıp yok etmek isteyen Edremit Belediyesi'ne karşı direnen köylülerin ‘Körfez'in yüzük taşıdır’ diyerek verdiği mücadelede yanlarında olmak bütün duyarlı yurttaşların sorumluluğudur. Biz Türkiye İşçi Partisi Edremit İlçe Örgütü olarak bu sorumluluğu alıyoruz ve bu süreci Pınarbaşı köyü yerlilerinin, Kaz Dağları'nın ve doğamızın lehine sonuçlanana kadar takipçisi olacağız.”

DAHA FAZLA