Düzeni anlatan kolajlar

Düzeni anlatan kolajlar

Sanatçı Ahmet Elhan, Kutsal İttifak ve Kutsal Aile adını verdiği kolaj serilerini Evin Sanat Galerisi’nde sergiliyor.

Deniz Burak Bayrak

Ahmet Elhan’ın işleri, adlandırmasıyla Fyodor Dostoyevski’nin Yeraltından Notlar’ını anıştırıyor. Daha önce Yerüstünden Notlar başlıklı iki sergi açan sanatçı üçüncüsünü Evin Sanat Galerisi’nin iki katında sergiliyor. “Kutsal İttifak” ve “Kutsal Aile” adını verdiği serilerinde 19. yy sonu-20. yy ortalarına kadar olan süreyi seçen Elhan, günümüzün yüzeyselliği ile odaklandığı dilimin derinliği arasında bir kontrast yaratıyor.

Yerüstünden Notlar I ve II’de birbirini tamamlayan parçalara, triptiklerle kent ve bugüne odaklanan işler varken serinin 3. ayağında geçmişe götürüyor izleyenleri sanatçı. Öncekilerde bizzat çektiği fotoğraflar varken burada bir havuzda toplanan ve sanatçıya ait olmayan görsellerin kompozisyonunu görüyoruz. Toplamda 75 işin 23’ünü mekânda kullanmışlar.

Ahmet Elhan

KATMANLI YAPILAR

Kutsal İttifak’ta tüfek, silah, para, makineleşme göze çarpıyor. Bunu sorduğumda Elhan, “İttifaklar çok eskiye dayanıyor; devlet denilen siyasal örgütlenme ile din denilen inanç örgütlenmesinin oluşturduğu ilişkiler yumağı bu. Sonra onlara finans katılıyor. İttifaklar süreç boyunca dağılıyor, kuruluyor, bazı unsurlar başat oluyor. Ben de buna değindim.” diyor.

Kolajların içinde sanatın her disiplininden örnekler kendilerini en iyi ifade edecekleri şekilde yerleştirilmiş. Bir Roma sütunundan Flandrin’in tablosuna, Romanov aile fotoğrafından enstrümanlara kadar. Sanatçı grafik tasarım ve sinema eğitimini buraya duruk ile hareketli imge ilişkisini kurcalama noktasında yansıtıyor. Ahmet Elhan işlerinde tarihsel bir bildiri sunmuyor; rasyonel ama güzelliğin bütün unsurlarıyla, sezgiselliğe de kapı aralayan katmanlı yapılar kuruyor. Dolayısıyla bütün sanat disiplinleri de parçalar hâlinde karşımıza çıkıyor.

Kutsal Aile ise insanın gelişimindeki birinci halka olan aileyi merceğe alıyor. Burada zarif, duyarlı, arka planda realist görüntüler var. Bazılarında yüzler belli formalarla kapatılmış; para, mühür, saat gibi. Erkek ilişkilerinin dikenli yapısı, doğum, ölüm işlerin düşündürdüğü bazı temalar oluyor.

SİMETRİ VE AYNALAŞMA

Kolajlara baktığımda dikkat çeken bir dualite var. Bunu düzen sağlayan bir simetri ile sağlayan sanatçı ayna etkisi yaratıyor. Görsellikte sağa sola savrulmanın tersine kompozisyon numaralarıyla izleyiciyi anlam katına çekmeyi hedeflediği anlaşılıyor. Biçimin ağırlıkla alışıldık formlarda bir araya gelmesinden hareket ediyor. Bir araya gelişler şaşırtıcı, dizilişlerse alışıldık. Çünkü hepsi komplike hâle gelirse iletişim kopuyor; sanatçı esas olarak Yerüstünden Notlar III’te bir düzeni anlatıyor.

Sergi 10 Haziran’a kadar Bebek’teki Evin Sanat Galerisi’nde ziyarete açık.

DAHA FAZLA