Diyanet'ten 'tanıdık' şirkete 8 milyon TL'lik ihale

Diyanet'ten 'tanıdık' şirkete 8 milyon TL'lik ihale

Milyonlarca liralık ihale verilen şirket, bir kez daha aldığı ihale ile gündeme geldi.

Diyanet'ten milyonlarca liralık çok sayıda ihale alan Başak Matbaacılık'ın, 18 Ağustos tarihinde 8 milyon 40 bin TL'lik bir ihale daha aldığı ortaya çıktı.

Bütçesi ve fetvalarıyla yurttaşların tepkisini çeken Diyanet İşleri Başkanlığı, 2023 yılı için bastıracağı çocuk takvimi ihalesini "pazarlık usulüyle" yapabilmek için ikiye bölmüş ve aynı iş için bir ay arayla 2 ihale düzenlemişti. Söz konusu uygulamanın Sayıştay denetimine takılmamak için yapıldığı öne sürülmüştü.

İhaleler, Kamu İhale Kanunu'nda 2022 yılı için belirtilen parasal limit olan 728 bin TL'nin altında kalan ihalelerin pazarlık yöntemiyle düzenlenmesine olanak sağlayan 21/F maddesiyle düzenlenmiş ve her 2 ihale de aynı iş ikiye bölündüğü için 728 bin TL'lik sınırın altında kalmıştı. Bu uygulamanın sonucunda ise ihaleyi Başak Matbaacılık adlı şirket almıştı. 

Konuyla ilgili tartışmalar sürerken Diyanet, "basım hizmet alım işi" için 18 Ağustos tarihinde ihaleye çıktı. Pazarlık usulüyle yapılan ihaleyi, 8 milyon 40 bin TL bedelle Başak Matbaacılık aldı.

Cumhuriyet'ten Cengiz Karagöz'ün haberine göre Başak Matbaacılık, Diyanet'ten 2021 yılından bugüne kadar toplamda 22 adet kamu ihalesi aldı. Söz konusu ihalelerin toplam bedeli ise 125 milyon 708 bin 154 TL oldu.