Diyanet’e devredilen araziye 254,4 milyon TL’lik cami inşa edilecek

Diyanet’e devredilen araziye 254,4 milyon TL’lik cami inşa edilecek

Diyanet’e devredilen araziye yapılacak cami ve otopark için 254,4 milyon TL harcanacak.

Arazisi tartışmalı şekilde Türkiye Diyanet Vakfı’na devredilen ve Ankara’nın merkezindeki Kızılay’a inşa edilmesi planlanan Diyanet Camii’ne yönelik ihale süreci tamamlandı. Cami inşaatına yönelik yapılan dördüncü ihale kapsamında Gökalp Proje Müşavirlik isimli şirket ile sözleşme imzalandı.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), 22 Haziran 2022’de Diyanet Camii ve katlı dolmuş otoparkı için ihaleye çıktı. Ancak ihale, “Geçerli teklif veren istekli çıkmaması” nedeniyle iptal edildi. Belediye, ihaleyi 14 Eylül 2022’de bir kez daha düzenlemeye karar verdi. 14 Eylül’de düzenlenen ihaleye de geçerli teklif veren çıkmadı. 21 Aralık’ta Diyanet Camisi için gerçekleştirilen üçüncü ihaleye de teklif veren istekli çıkmadığı bildirildi.

İHALE BEDELİ 254 MİLYON 421 BİN 620 TL

Bunun üzerine ABB, 24 Mayıs 2023’te yeniden ihale düzenleyeceğini duyurdu. Diyanet Camii ve Katlı Otopark için 24 Mayıs’ta düzenlenen ihale ise sonuçlandı. İhaleyi, ihaledeki tek geçerli teklifin sahibi Gökalp Proje Müşavirlik Anonim Şirketi 254 milyon 421 bin 620 TL bedelle kazandı. ABB ve şirket arasında imzalanan sözleşmenin tarihi 24 Temmuz 2023 oldu.

Kızılay Necatibey Caddesi’ne 254,4 milyon TL’ye inşa ettirilecek camide 500 kişi aynı anda ibadet edebilecek. Caminin altında katlı dolmuş otoparkı olacak. Projede çok amaçlı salon, kafeterya ve satış alanları da olacak.

BÖLGEDE DÖRT CAMİ VAR

Kamu kaynakları ile inşa edilecek caminin etrafında çok sayıda caminin yer alması, “Bu bölgeye böylesine dev bir camii gerekli mi?” sorusuna da yanıt veriyor. Diyanet Camii’nin inşa edilmesi planlanan yere 382 metre mesafede Maltepe Camii, bin 116 metre mesafede Kocatepe Camii, 350 metre mesafede Ülkealan Camii, 660 metre mesafede ise Yüksel Camii bulunuyor.