DİSK’in ‘Gelirde Adalet, Vergide Adalet’ yürüyüşü Ankara’da tamamlandı

DİSK’in ‘Gelirde Adalet, Vergide Adalet’ yürüyüşü Ankara’da tamamlandı

Ankara’ya ulaşan DİSK üyeleri, sloganlarla Ulus Meydanı’na yürüdü.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK), “Gelirde Adalet, Vergide Adalet” talebiyle İstanbul’dan başlattığı yürüyüş Ankara’da tamamlandı. Ulus Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz, hakkımız olanı istiyoruz. Hakkımız olanı alana kadar da sonuna kadar mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Yönetim Kurulu üyelerinin, “Gelirde Adalet, Vergide Adalet” talebiyle 13 Kasım günü İstanbul Söğütlüçeşme’de başlattığı yürüyüş Ankara’da sona erdi.

Yürüyüşün 5. gününde Ankara'ya ulaşan DİSK heyeti, çok sayıda işçi ve yurttaşın da desteğiyle Ulus Meydanı’nda doğru devam etti. Ulus Meydanı’na yürüyen DİSK üyelerine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel de eşlik etti.

ÖZEL: TÜRKİYE’DE VERGİLERİN YÜZDE 67'Sİ ALDIĞIMIZ EKMEKTEN, İÇTİĞİMİZ SUDAN ALINIYOR

CHP Lideri Özel, Ulus Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önündeki basın açıklamasına da katıldı. Özel, burada yaptığı açıklamada, “Bu haksızlığa karşı itiraz eden DİSK'i ve bu mücadeleye destek veren herkesi saygıyla selamlıyorum. Türkiye'de vergilerin yüzde 67'si dolaylı vergiler olarak aldığımız ekmekten içtiğimiz sudan alınıyor. Yani bugün Türkiye'de para kazanan yoksullardan emeklilerden, emekçilerden alınıyor. Adaletsiz vergi düzenine itiraz ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki vergilerin yüzde 70'inin “dolaylı” olduğunun altını çizen Özgür Özel, işçi ve yoksullardan daha fazla vergi alındığını, buna yönelik DİSK tarafından hazırlanarak TBMM'ye sunulan kanun teklifi taslağını desteklediklerini söyledi. Özel, “Bu daha başlangıç, hep birlikte mücadele edeceğiz, hep birlikte kazanacağız” şeklinde konuştu.

ÇERKEZOĞLU: VERGİDE ADALET, GELİRDE ADALET DİYEN MİLYONLARLA YÜRÜDÜK

CHP Lideri Özel’in ardından konuşmaya başlayan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise şunları kaydetti:

“İstanbul'dan Ankara'ya doğru yola çıktık. Yol boyunca binlerce sınıf kardeşimizle buluştuk. Yola çıkarken yalnız yürümeyeceğiz dedik. Milyonlarca işçinin, kadınların, gençlerin adımları bizimle olacak dedik. Vergide adalet, gelirde adalet diyen milyonlarla yürüdük.

Bütün sınıf kardeşlerimizle birlikte yürüdük. Selam olsun umudu büyütenlere. Başta belediye işçileri olmak üzere bütün taşeron işçilerine amasız fakatsız kadro verilmesi için yürüdük.

‘BİZ ÇALIŞIYORUZ, BİZ ÜRETİYORUZ, HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ’

6196 sayılı kanunla ihraç edilenlerle yürüdük.  Kademeli geçiş isteyenlerle beraber yürüdük. Yaşadığımız bu tablo bir tesadüf değil. Bu ülkeyi işçiden, emekçiden, halktan kopmuş bir zihniyet yönetiyor.

Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz. Hakkımız olanı alana kadar da sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu düzeni kapatmaya karar verdi. Anayasa'nın ayaklar altına alınmasına karşı, ülkede adalet için mücadele edeceğiz. Bizlerin hakkında işçilerin, emekçilerin geleceği hakkında, işimiz, aşımız hakkında, tek taraflı dönemleri kapatıyoruz. Bu meydanı görsünler. Bu meydan emeğin meydanı, işçi sınıfının meydanı.

Bugün Ankara'da tarihi bir gün yaşanıyor. İşçiler konuşuyor, emekçiler konuşuyor, halk konuşuyor. Bu mücadeleyi birlikte yürüteceğiz. Biz kazanacağız. Omuz omuza, kol kola kazanacağız. Yürek yüreğe kazanacağız. Ülkede adaleti de egemen kılacağız. Asla umutsuzluğa kapılmayalım. Bu meydan varsa umut var.”