DİSK Basın-İş eski yöneticisi Elif Akgül hakkında 13,5 yıla kadar hapis istemi

DİSK Basın-İş eski yöneticisi Elif Akgül hakkında 13,5 yıla kadar hapis istemi

Akgün’e sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek dava açıldı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Basın-İş’in eski yöneticilerinden Elif Akgül hakkında, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek açılan davada “zincirleme örgüt propagandası” suçundan 13,5 yıla kadar hapis cezası istendi.

Gazeteci Elif Akgül’e, 20 Ocak 2018’de “Afrin Operasyonu demişken PYD Ankara’da Suruç’ta vatandaşlarımızı öldüren IŞİD ile savaşıp bizim Misakımilli sınırlarımızı korurken sınırdaki TSK mensupları IŞİD’lilerle muhabbetteydi” şeklindeki paylaşımı ve ETHA’nın TSK’nin Kuzey Irak’ta kimyasal silah kullandığı iddiasına ilişkin haberini retweetlediği için dava açıldı.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneğinden (MLSA) Canan Coşkun, Akgül’e dava açılmasının nedeninin Samsun Emniyet Müdürlüğü ve İstanbul Jandarma Komutanlığının hazırladığı raporlar olduğunu açıkladı.

Samsun Emniyet Müdürlüğü, Akgül’ün sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili hiçbir ihbar olmamasına rağmen 21 Kasım 2022’de inceleme başlattı. Samsun Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünün hazırladığı raporda Akgül’ün Kasım 2022’de, Taksim’de yaşanan bombalı eylemle ilgili yaptığı paylaşım ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Kuzey Irak’ta kimyasal silah kullandığına ilişkin Etkin Haber Ajansının (ETHA) 18 Ekim 2022’de yaptığı haberi paylaşması yer aldı.

Samsun Emniyeti konunun “PKK/KCK terör örgütü ile alakalı olduğunu” öne sürdü. Ancak Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma dosyasını yetkisizlik kararıyla İstanbul’a gönderdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise dosyayı 10 Ocak 2023’te, İstanbul Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığına yolladı.

‘AKGÜL, 13,5 YILA KADAR HAPİS İSTEMİYLE YARGILANACAK’

Savcılık, jandarmadan Akgül’ün "suça konu paylaşımlarının" ve başka sosyal medya hesabı varsa tespit edilmesini istedi. İstanbul Jandarması, hazırladığı rapora Samsun Emniyet Müdürlüğünün "radarından kaçan" başka paylaşımları da ekledi.

Jandarmanın raporu, 13 Ekim 2023’te İstanbul Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosuna ulaştı. Savcı, İstanbul Jandarması ve Samsun Emniyetinin incelediği paylaşımlardan ikisini seçerek Akgül’ün “örgüt propagandası” suçlamasıyla ifadesinin alınmasını istedi.

Savcılık iddianamede aralarında neredeyse beş yıl olan iki paylaşımla Akgül’ün “zincirleme örgüt propagandası yaptığını” iddia etti. Bu suçlama nedeniyle Akgül, 13,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.