Dışişleri'nden ‘Suriye ve Irak tezkeresi’ açıklaması

Dışişleri'nden ‘Suriye ve Irak tezkeresi’ açıklaması

Suriye ve Irak tezkeresi, 17 Ekim günü Meclis’ten geçti.

Dışişleri Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak ve Suriye’deki görev sürelerinin 2 yıl uzatıldığı teskereye ilişkin “‘Yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması’ ifadesi, 2014 yılında kurulan DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu kapsamındaki ortak faaliyetlerle ilgilidir” açıklamasını yaptı.

TSK’nin Irak ve Suriye’deki görev süresinin 2 yıl uzatılmasına ilişkin tezkere, 17 Ekim günü yapılan Meclis oylamasında 164 oya karşın 357 oy ile kabul edilmişti.

“Yabancı ülke askerlerinin Türkiye’de bulunması” konusunda tartışmalara yol açan tezkere hakkında, Dışişleri Bakanlığı tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Irak ve Suriye’deki görev süresinin iki yıl daha uzatılmasına ilişkin 17 Ekim 2023 tarihli TBMM kararının, bazı yanlış yorumlara konu edildiği gözlemlenmiştir. Tezkerede yer alan, ‘Yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması’ ifadesi, 2014 yılında kurulan DEAŞ'la Mücadele Uluslararası Koalisyonu kapsamındaki ortak faaliyetlerle ilgilidir. Yeni olmayan bu ifade, 2014 yılından bu yana kabul edilen Irak ve Suriye tezkerelerinin metinlerinde de aynen yer almaktadır.”