Devlet hastanesi ihalesi 7 yılda 3 kez iptal edildi

Devlet hastanesi ihalesi 7 yılda 3 kez iptal edildi

Batman’da devlet hastanesi ihalesi 7 yılda 3 kez iptal edildi.

Batman’da 500 yataklı olarak planlanan devlet hastanesi ihalesi 7 yılda 3 kez iptal edildi. Sağlık meslek örgütleri, “İhale neden ve kimler tarafından engelleniyor?” diyerek tepki gösteriyor.

İktidarın 7 yıl önce ‘müjde’ diye duyurduğu 500 yataklı Batman Devlet Hastanesi’nin ihalesi 7 yıldır yapılamıyor. İhalesi üçüncü kez iptal edilen hastaneye ilişkin meslek örgütleri ve siyasiler “500 yatak kapasiteli hastanenin ihaleleri neden sıkça iptal ediiyor, kimler tarafından engelleniyor?’’ diye sordu.

RANTA KURBAN EDİLİYOR

BirGün’den Sibel Bahçetepe’nin haberine göre; her seçim döneminde gündeme gelen Batman Devlet Hastanesi’nin inşası için ilk olarak 2 Kasım 2021’de Ankara’da ihale yapıldı. İhaleye iki firma girdi ve maliyetlerdeki güncellemeler nedeniyle iptalini istedikleri ihaleden çekildi. 7 Şubat 2022’de yapılan ikinci ihale de müteahhitlere tanınan "fiyat güncellemesi" hakkı nedeniyle iptal edildi. Hastane için 5 Ekim’de üçüncü kez ihale yapıldı. 5 firmanın katıldığı bu ihale de yine fiyat anlaşmazlığı nedeniyle iptal edildi. Dördürcü ihalenin ise 19 Ocak’ta yapılacağı öğrenildi. BirGün’e açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Batman Şubesi Eşbaşkanı Deniz Topkan, kent halkının “rant politikalarına” kurban edildiğini söyledi. Topkan, “Daha önce yer tahsisi ile ilgili bir sıkıntı vardı. Ya devletin kasasında hastanelere harcayacak parası kalmadı ya da bir şekilde yine yeri ile ilgili bir sıkıntı var” dedi. 600 bine yakın nüfusunun olduğu kentte 5 özel, 2 de kamu hastanesi olduğunu anımsatan Topkan, özetle şunları söyledi: “Batman, çevre illerin birçoğunun sağlık hizmeti almak için geldikleri bir kent. Özel hastaneler aynı zamanda ciddi bir sağlık turizminin de yapıldığı yerler. Yeni ve büyük bir hastanenin yapılması birilerinin rantı ve kârını kesiyor olabilir. Seçim öncesi ‘yeni müjde olarak yeniden verecekler büyük ihtimal.”

Batman Tabip Odası Başkanı Dr. Sertaç Adıgüzel de “İhalenin içeriğini ve arka planda ne dönüyor tam bilmiyoruz. Ama ya rant çevreleri arasında bir anlaşmazlık, ya kentte var olan özel hastalerin bir şekilde yeni hastaneyi istememesi, ya da ödenek olmaması ihalelerin iptalinin gerekçesi olabilir” değerlendirmesini yaptı.

DAHA FAZLA