Depremzede çocukların tarikat evlerinde kaldığı iddiasına yalanlama

Depremzede çocukların tarikat evlerinde kaldığı iddiasına yalanlama

Meclis komisyonuna inceleme için yapılan başvuruya, "Çocukların aile bütünlüğü içerisinde kaldıkları görülmüştür" yanıtı verildi.

Refakatsiz depremzede çocukların Menzil Tarikatı'na ait evlerde kaldığına ilişkin iddialar hakkında TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na yapılan başvuruya yanıt geldi. "Yapılan inceleme ve gözlemlerde refakatsiz olarak hiçbir çocuğun barınmadığı, çocukların aile bütünlüğü içerisinde ailesi ile birlikte kaldığı, ailelerin ise kendi istekleri ile kaldıkları görülmüştür" denildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun CHP’li üyeleri Sezgin Tanrıkulu, Gülizar Biçer Karaca, Ali Haydar Hakverdi, Mahmut Tanal ve Aysu Bankoğlu; komisyona başvuruda bulunmuş ve Menzil Tarikatı'na ait Buhara evlerinde tutulduğu ileri sürülen depremzede çocukların durumuna ilişkin yerinde inceleme talebinde bulunmuştu.

Komisyon Başkanı Derya Yanık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yanıtını CHP’li milletvekillerine gönderdi. Gönderilen yanıtın, Derya Yanık'ın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olduğu dönemde hazırlandığı görüldü.

BAKANLIK YANITI

Yanık’ın ilettiği yanıtta, söz konusu çocukların Menzil tarikatının örgütlendiği Adıyaman Menzil'de kaldığı iddiasına ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ekipleri tarafından inceleme yapıldığı öne sürüldü. 

Yanıtta, şu ifadeler yer aldı:

"Durak (Menzil) köyü Buhara evlerinde refakatsiz çocukların kaldığı haberlerine istinaden, Adıyaman Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüzce Menzil köyünde inceleme yapılmıştır. Ailelerin kaldığı çadır kentler tek tek gezilmiştir. Yapılan inceleme ve gözlemlerde refakatsiz olarak hiçbir çocuğun barınmadığı, çocukların aile bütünlüğü içerisinde ailesi ile birlikte kaldığı, ailelerin ise kendi istekleri ile kaldıkları görülmüştür." (ANKA)