Denetim olmayınca... Maaşlar 2 aydır ödenmiyor, üniversite yönetimi sessiz!

Denetim olmayınca... Maaşlar 2 aydır ödenmiyor, üniversite yönetimi sessiz!

Vakıf üniversitelerinde, devlet üniversiteleriyle maaşların eşitlenmemesi başta olmak üzere uzun süredir devam eden problemlere bir yenisi daha eklendi.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

İstanbul Kent Üniversitesinde çalışanların son iki aylık maaşları ödenmedi. Üniversite yönetiminden konuya dair net bir açıklama gelmezken, okulun maddi sorunlarının olduğu söylendi. Mağdur akademisyenlerden biri, “YÖK’ün vakıf üniversitelerini hakkaniyetli denetlemesi ve buraların ticarethane mantığından kurtarılması gerekiyor” dedi.

Vakıf üniversitelerinde, devlet üniversiteleriyle maaşların eşitlenmemesi başta olmak üzere uzun süredir devam eden problemlere bir yenisi daha eklendi.

İstanbul Kent Üniversitesinde, çalışanların ekim ve kasım ayı maaşları yatırılmadı. Her ay ayın 5’inde yatırılan maaşlar, temmuz ve ağustos aylarında 15’er gün gecikmeli yatırılırken, eylül ayında ise zamanında yatırıldı. Ancak aralık ayının 6’sı olmasına rağmen ekim ve kasım maaşları gün itibarıyla yatırılmadı.

Yaz döneminde yaşanan maaş probleminde sessiz kalan üniversite yönetimi, son iki aydır maaşların yatmamasına ilişkin de çalışanlara bir açıklama yapmadı.

ÜNİVERSİTE YÖNETİMİ SESSİZ

Üniversitenin, Kağıthane’de açılan kampüsüne geçiş sürecinde çok masraf ettiği konuşulurken, kasım ayında dekanlar aracılığıyla akademisyenlere yapılan bilgilendirmede, okulun maddi sıkıntıda olduğu ve bu problemin iki, iki buçuk ay daha sürebileceği aktarıldı. Ancak maaşların ödenmesi konusunda net bir açıklama gelmedi.

MAAŞLAR BRÜTTEN EŞİTLENDİ

İstanbul Kent Üniversitesinde akademisyen maaşları eylül ayında devlet üniversiteleriyle brüt rakam üzerinden eşitlenmişti.

‘DENETİMSİZLİK’ VURGUSU

Konuyla ilgili görüştüğümüz bir akademisyen, vakıf üniversitelerine yönelik Yükseköğretim Kurulu (YÖK) denetimlerinin yetersizliğine dikkat çekti. Akademisyen, “Üniversitelerin bir ticarethane olmasına karşıyız. Birçok vakıf üniversitesinde yaşanan problemlerin benzer bir yansımasını yaşıyoruz. YÖK Kanununda olmasına rağmen, uzun süredir devlet üniversiteleriyle şartlar eşitlenmedi. Vakıf Üniversite patronları, bu kanunu kendilerine göre yorumlayarak, bir takım değişiklikler yaptı. YÖK denetimlerinden ise bir sonuç alınmadı. YÖK’ün vakıf üniversitelerini hakkaniyetli denetlemesi ve buraların ticarethane mantığından kurtarılması gerekiyor. Maaşlarını alamayan sadece bizler değiliz. Üniversitedeki temizlik emekçilerine kadar kimse maaş alamıyor. Ve bu insanlar bu şekilde yaşayamıyor, okula gelecek yol paraları dahi yok” dedi.

DAHA FAZLA