Danıştay, bakanlığın imar planını 11 yıl sonra iptal etti

Danıştay, bakanlığın imar planını 11 yıl sonra iptal etti

"Çevre düzeni" planı iptal edildi.

Bakanlık tarafından 11 yıl önce hazırlanan ve TEMA tarafından itiraz edilen çevre düzeni olanı, Nusaybin ve Kozluk için iptal edildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2012 yılında "Mardin-Batman-Siirt-Şırnak-Hakkari Planlama Bölgesi" için 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planını onayladı. Bakanlık, plan hazırlanırken kurum görüşlerine başvurmayarak, sulu tarım arazilerini de gelişme alanı içine aldı.

Türkiye Erozyonla Mücadele ve Araştırma Vakfı (TEMA), bunun üzerine Danıştay'a başvuru yaptı. Bu süreçte bölgede birçok tarım arazisi imara açılarak betonlaştırıldı.

'TARIM ARAZİSİ' VURGUSU

Danıştay 6. İdare Dairesi, 11 yıl sonra kararını açıklayarak, planı Nusaybin ve Kozluk yönünden iptal etti. Danıştay'ın iptal kararının gerekçesinde, yerleşim alanları belirlenirken, çarpık-kentsel yapılaşma ile birlikte ekosistem bütünlüğü ve arazi kullanım sürekliliğinin de sağlanması gerektiği belirtildi.

Nusaybin için 2040 yılına kadar öngörülen birincil sektörün tarım sektörü olduğu belirtilen kararda, "Gelişme alanı olarak belirlenen söz konusu bölgelerin sulu tarım yapılan verimli tarım arazileri olduğu görülmekte" denildi.

Plan hazırlanırken gerekli incelemelere ve araştırmalara başvurulmadığı, şehircilik ve planlama ilkelerine uyulmadığı belirtilen kararda, Kozluk ilçesinin de güney ve güneybatısında tarım arazilerinin olduğuna dikkat çekilerek, ilgili planının Nusaybin ve Kozluk yönünden bozulmasına hükmetti. (MA)

DAHA FAZLA