Cumartesi Anneleri 990. hafta: Yusuf Erişti’nin akıbeti soruldu

Cumartesi Anneleri 990. hafta: Yusuf Erişti’nin akıbeti soruldu

Kayıp yakınları, Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi düzenledi.

Cumartesi Anneleri, 990. hafta eylemi kapsamında Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelerek 33 yıl önce gözaltında kaybedilen Yusuf Erişti'nin akıbetini sordu. Burada düzenlenen basın açıklamasında, “Yetkililere sunulan dilekçeler ve suç duyurularına rağmen olayla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmadı. Yusuf’u kaybedenler cezasızlıkla korundu” denildi.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 1995 yılından bu yana İstanbul Taksim'deki Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri, 5 yıl sonra üst üste 19'uncu haftada, 1991 yılında gözaltında kaybedilen Yusuf Erişti'nin akıbetini sordu.

‘BİR KİŞİ, ‘YUSUF’U KOMAYA GİRMİŞ HALDE GÖRDÜM’ DEDİ’

Gazete Duvar'dan Osman Çaklı'nın aktardığına göre açıklamayı kayıp yakınlarından Fatma Aslan okudu. Aslan, şunları kaydetti:

“Ancak, aynı operasyon kapsamında gözaltına alınarak tutuklanıp İstanbul Bayrampaşa Cezaevi'ne gönderilen bazı kişiler, Yusuf Erişti'yi gözaltına alınırken ve emniyette sorgulanırken gördüklerini avukatlar aracılığıyla kamuoyuna açıkladılar. Yaptıkları açıklamada, Yusuf’a işkence yapan polislerin 'seni gözaltına aldığımızı kayıtlara geçirmedik, buradan ölün çıkar kimsenin haberi olmaz' dediklerini söyledi. Bir kişi de 'Yusuf'a yoğun işkence yapıldı. Onu en son 17 Mart'ta komaya girmiş halde hücresine götürülürken gördüm' dedi. Ayrıca, 13 Mayıs 1991 tarihinde bir üniversite öğrencisi (C.Ç.)  Taksim’de 1 Mayıs’a katıldığı için gözaltına alındığını, sorguda polislerin kendisine 'Seni Yusuf Erişti gibi öldürürüz. Kimsenin haberi olmaz' dediklerini açıkladı.

Tanıkların ifadelerini aktararak Yusuf Erişti’nin akıbetini soruldu. Önergeyi cevaplayan dönemin İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu 'Yusuf Erişti gözaltına alınmamıştır. Önergede iddia edilen hususların gerçekle ilgisi yoktur' dedi. Baba Bekir Erişti, başta Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve Başbakan Yıldırım Akbulut olmak üzere bütün siyasi partilerin genel başkanlarına,  İstanbul Valiliği ve Cumhuriyet Savcılığı’na otuza yakın dilekçe ile başvurdu.

‘YUSUF’U KAYBEDENLER CEZASIZLIKLA KORUNDU’

Baba Erişti ve avukatları tarafından yetkililere sunulan dilekçeler ve suç duyurularına rağmen olayla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmadı. Yusuf’u kaybedenler cezasızlıkla korundu. Gözaltında kaybedilişinin 33.yılında, Yusuf Erişti dosyasında maddi gerçeği açığa çıkartacak etkinlikte bir soruşturma-kovuşturma yapılması ve faillerin işledikleri ağır suçla orantılı olarak cezalandırması talebimizi bir kez daha tekrarlıyoruz.”