Çorlu Tren Katliamı Davası’nda karar verildi

Çorlu Tren Katliamı Davası’nda karar verildi

Davada 9 sanık hapis cezasına çarptırıldı, 4 sanık hakkında ise beraat kararı verildi.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 2018’de meydana gelen ve 25 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan tren kazasına ilişkin 13 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı. Mahkeme 4 sanığın beraatine karar verirken, sanıkların 4’ü hakkında hakkında “bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçundan ve 5’i hakkında “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçundan hapis cezası verdi.

8 Temmuz 2018’de Çorlu’da meydana gelen tren katliamında 7’si çocuk 25 kişi yaşamını yitirmiş, 328 kişi ise yaralanmıştı.

Tren katliamına ilişkin davada, katliamdan 6 yıl sonra bugün karar açıklandı.

9 SANIK HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI, 4 SANIK BERAAT ETTİ

13 sanık hakkında verilen cezalar şu şekilde:

Dönemin TCDD Birinci Bölge Müdürü Nihat Aslan'a 15 yıl, dönemin TCDD Bakım Müdürü Turgut Kurt'a 16 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Bakım Servis Müdürü Mümin Karasu'ya verilen 21 yıl hapis cezası adli sicilden dolayı takdir indirimi ile 17 yıl 6 ay hapis cezasına düşürüldü.

Bakım Servis Alanlarından Sorumlu Müdür Yardımcısı Levent Meriçli'ye verilen 11 yıl hapis cezası adli sicil kaydına göre takdir indirimi uygulanarak 9 yıl 2 aya indirildi.

TCDD Birinci Bölge Bakım Müdür Yardımcısı Nizamettin Aras'a 8 yıl 4 ay, TCDD mühendisleri Tevfik Baran Önder'e 10 yıl, Deniz Parlak ve Kubilay Başkaya'ya 9 yıl 2 ay hapis cezası verildi.

Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat'a verilen 11 yıl hapis cezası 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme' suçundan önce 16 yıla, ardından da adli sicil indirimi uygulanarak 13 yıl 9 ay hapis cezasına indirildi.

Özkan Polat, Mümin Karasu, Nihat Aslan ve Turgut Kurt hakkında hükümle beraber tutuklama kararı verildi. 

Mahkeme kararıyla davada yargılanan sanıklar Levent Kaytan, Burhan Ortancıl, Çetin Yıldırım ve Celalettin Çabuk'un ise ayrı ayrı beraatlerine karar verildi.

Kararın açıklanmasının ardından Çorlu aileleri, avukatlar, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık açıklama yaptı.

‘BU KARARIN ÇIKMASINDA CAN ATALAY'IN KARARLILIĞI YADSINAMAZ’

Avukatlar, mahkemenin kararıyla ilgili şunları kaydetti:

“TCDD Genel Müdürlüğü'ne gidecek basamağı çıkmış olduk. 4 TCDD yöneticisinin 'bilinçli taksirle' cezalandırılmasına karar verildi. Birinci basamak tamamlandı diyebiliriz. Dosyada etkin soruşturmayı yapmayan hakim ve savcılar ise tarihin kara sayfasına geçtiler. 

Türkiye tarihinde ilk kez kamu yöneticilerinin ceza almasıyla sonuçlandı. Karardan memnunuz ama yetmez. TCDD'yi bu hale getiren özelleştirme politikalarının temsilcisi yargılanmadığı sürece yargılanma eksik kalmaya devam edecek. Bu davanın avukatlarından Can Atalay tutuklu ve bugün burada eksiğiz. Bu kararın çıkmasında Can Atalay'ın kararlılığı yadsınamaz.”

‘HALKIN GÖSTERDİĞİ BÜYÜK DAYANIŞMA SONUCUNDA GERİ ADIM ATTIKLARINI GÖRÜYORUZ’

CHP Lideri Özgür Özel ise başta Çağdaş Hukukçular Derneği olmak üzere davayı takip eden bütün avukatlara teşekkür etti. Özel, ilk defa bir davada kamu görevlilerine bu kadar yüksek hapis cezaları verilmesinin önemli olduğuna dikkat çekerek şunları dile getirdi:

“Halkın gösterdiği büyük dayanışma sonucunda geri adım attıklarını görüyoruz. Mahkeme heyeti kendileri adına bir utanç değil, hukuk adına küçük ama Türkiye'deki hukuk mücadelelerinin önemi adına büyük bir adım attılar. Bölge düzeyindeki yöneticilerin ceza alması önemli bir adımdır ama yeterli değildir. Bize düşen istinaf aşamalarını dikkatlice takip etmektir. Buradaki kazanımların üst düzeylerde geri alınmasına müsaade etmeyeceğiz.

Son ana kadar ilk günkü öfkeyi unutmadan takip etmek önemlidir. Devlet Demiryolları'nın genel müdürleri ve tüm sorumluların yargılanması gerekmektedir ve siyasi sorumluluk asla unutulmamalıdır. Seçim öncesi hızla seferler başlasın diye kanunsuz emir verenlerin hesap verdiği günler gelmeden Çorlu için 'tam adalet' sağlandı diyemeyiz ama Çorlu hepimize umut olmuştur. Bu sonuç, direnenlerin başarısıdır.

Biz birlikte mücadele ettikçe kötülük geri adım atmaya devam edecek; anneler, mağdurlar kazanacak. Bundan sonra kim hak arıyorsa yanında olalım.”

AHMET ŞIK: AİLELER, MÜCADELE EDİNCE SONUÇ ALINABİLECEĞİNİ GÖSTERDİ

Davayı takip eden TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ise, “Böyle bir iktidar döneminde bu kararı vererek haysiyetlerine sahip çıkan mahkeme heyetini tebrik ediyoruz. Aileleri verdikleri mücadele için tebrik ediyorum. Mücadele edince sonuç alınabileceğini göstermiş oldular” diye konuştu.